Jon Mountjoy / Flickr
DOBRA GASTRO IDEJA

Jaja Benedikt - doručak dostojan kralja

Nedavno je Kate Winslet (38) prilikom intervjua izjavila kako su joj omiljeno jelo na svijetu Jaja Benedikt i tako ponovno probudila zanimanje za ovo otmjeno i slavno jelo koje je u prošlosti bilo prijepodnevna delicija ljudima iz visokog društva.

Legenda kaže kako su dvoje aristokrata, gospodin i gospođa Benedict, jednog dana poželjeli objedovati nešto drugačije i posebno pa su u jednom slavnom njujorškom restoranu od kuhara zatražili nešto novo i orginalno, samo za njih.

Kuhar je došao do sljedećeg recepta koji je postao sinonim za kulinarsku evoluciju, ali i simbol aristokratskog života.

Potrebno vam je:

• 4 jaja • 4 kriške kuhane šunke (ili špeka) • 4 kriške bijelog kruha • umak holandez • 1 lovorov list • 5 klinčića • 5 zrna crnog papra • 5 g šećera • 10 g maslaca • 125 ml octa • 1 žlica sjeckanog vlasca ili bosiljka

Postupak pripreme:

Prokuhajte vodu u koju ste prethodno stavili lovorov list, klinčiće, papar, šećer i ocat.

Nakon što zavri, ostavite da kuha 10-ak minuta.

Zatim iz aromatizirane vode izvadite začine i krenite poširati jaja.

U zdjelici razbijte jaje pazeći da ostane cijelo pa ga polagano zajedno sa zdjelicom uronite u vrelu vodu, a pomoću dvije žlice bjelanjak približite žumanjku.

Kada se jaje počne stvrdnjavati ostavite da se kuha (4-5 minuta).

Potom na rastopljenom maslacu s obje strane popržite kriške kuhane šunke ili špeka, a kruh malo ispecite u tosteru ili na tavi.

Za posluživanje, na tanjur stavite pečeni kruh, preko njega krišku šunke i na nju jedno poširano jaje.

Prelijte s malo umaka holandez (istopite 10 žličica maslaca, a u blender dodajte tri žumanjka, istopljeni maslac, žličicu limunovog soka, malo soli te blendajte na srednjoj brzini dok se ne pretvori u kompaktnu smjesu) pa posipite omiljenim začinom (sjeckanim vlascem ili bosiljkom), ukrasite povrćem i poslužite.

Linker
17. travanj 2024 16:50