INTERVJU

Jeremy Irons: Rekao sam sinu da odustane od glume

– Oduševljen sam nominacijom za ulogu Pape u serijalu “Obitelj Borgia”. No, znam da je to ujedno zasluga svih koji su uložili talent, energiju i vrijeme u ovaj divan serijal – rekao je Jeremy Irons (63) na nedavnoj nominaciji za Zlatni globus u kategoriji za najboljeg glumca u dramskom serijalu. ­ Britanski glumac otprije je poznat po skromnosti i po sklonosti ironiji, a očito je da se nije promijenio otkako je prešao s velikog na mali ekran. Naime, nakon bogate filmske karijere i Oscara kojeg je 1991. dobio za ulogu u filmu “Obrat sreće”, Irons oduševljava publiku glumeći zloglasnog papu Aleksandra VI., poznatog i po svjetovnom imenu Rodrigo de Borgia, u serijalu “Obitelj Borgia”, koji se u Hrvatskoj prikazuje na HBO-u.

Jeremy Irons je od 1978. u braku s irskom glumicom Sinead Cusack s kojom ima sinove Samuela, koji radi kao fotograf, i Maxa, koji je pošao stopama roditelja.

Što vam znači priznanje poput Zlatnog globusa? – Nema ničeg lošeg u tome što vas netko voli. Osim toga, nagrade mi pomažu da lakše dobijem uloge u filmovima u kojima uživam. Doduše, u posljednje vrijeme se rijetko snimaju dobri filmovi, no zato su televizijski serijali sve kvalitetniji. Kad mi nude ulogu, važno mi je da je dobra, a ne je li filmska ili televizijska.

Kako ste se pripremali za ulogu? – Pročitao sam barem pet knjiga o Rodrigu de Borgii i pokušavao proniknuti što je u pri­­čama o njemu trač, a što istina. Ni­­s­­­­am glumac koji oponaša ljude, nego pokušavam odgonetnuti ono najvažnije u njima i onda te osobine povezati s mo­­ji­ma i, na kraju, vi­­d­­jeti kako mo­­gu po­­s­tati ta osoba. No, bi­t­no je naglasiti da ovo nije do­­ku­­men­tarac, nego drama, te da svaka situacija koju prikažemo ne mora nužno biti povijesna istina.

­

Kad biste se mogli vratiti u 16. stoljeće, što biste upitali Rodriga de Borgiu? – Vjerojatno bih ga upitao od čega je umro jer to nije poznato.

Postoji li lik kojeg ne biste glumili? – Odbio bih ulogu u filmu ili predstavi do koje mi je doista stalo ako bi lik bio posve nerealan. Naravno, tu su i vrlo dosadni likovi koji me uopće ne zanimaju.

Koliko se ova priča o moći i korupciji u 16. stoljeću može povezati s današnjim dobom? – Gledajući “Obitelj Borgia” brzo ćete shvatiti da moć i danas kvari ljude kao i nekada. Korumpirani ljudi ne služe se istim metodama, ali se njihova motivacija nije promijenila. “Obitelj Borgia” je priča o ljudima koji se ne mogu zasititi moći. Što vama nedostaje u životu? – Nikada se ne mogu zasititi dobrog društva. Iskreno, svega ostalog sam dobio u dovoljnim količinama. Zadovoljan sam svojim životom i ne žudim ni za čim što nemam. Imam sjajne prijatelje, uzbudljiv posao, zdravlje… Zapravo bih htio imati samo malo više vremena.

Jeste li vi kada zloupotrijebili svoju slavu? – Pretpostavljam da je svojevrsna korupcija i to što kao glumac dobivam honorar koji je znatno veći od prosječne plaće. No, nadam se da osobno nisam korumpiran. Naravno, kao i svi glumci, i ja sam ponekad prihvaćao projekte na koje nisam ponosan.

Koje su vam tri najdraže uloge? – Teško mi je na to odgovoriti. U najljepšem sjećanju ostali su mi filmovi “Misija”, “Smrtonosni blizanci” i “Lolita”.

Što ste rekli sinu Maxu kad je odlučio postati glumac? – Rekao sam mu da odustane. Gluma je kao profesija puno okrutnija nego u doba kad sam ja počinjao karijeru. No, gluma je bila njegov san i nisam ga mogao nagovoriti da se predomisli, pa mi nije preo­­stalo drugo nego da ga poduprem u njegovoj odluci. Naravno, teško mi je kao ocu biti objektivan, no drugi mi kažu da je jako dobar glumac. Kao roditelju, naj­­važnije mi je vidjeti ga sretnog. Nadam se sa­­­­mo da će u budućnosti više glumiti u kazalištu jer tako mo­­že učiti na svojim pogreškama pred relativno malo gledatelja, dok ih na filmu mogu vidjeti milijuni.

Josip Jurčić

Linker
02. svibanj 2024 10:24