PRAVO JE VRIJEME

Jeste li ikad probali pivo na tanjuru?

Majstori kuhari po glavnu su namirnicu otišli u pivnicu i cijeli objed začinili – pjenom.

Ovo je prilika da isprobate pivo – na tanjuru.

1.Krem juha od luka i pšenicnog piva

Sastojci za 4 osobe: 50 dag luka, 5 dag poriluka, 5 dl pšeničnog piva, 5 dag maslaca, 1 ljubičasti luk, 4 ploške slanine, sol, papar.

Priprava: Na maslacu popržite luk i poriluk (samo bijeli dio). Dodajte pivo i kuhajte 20 minuta. Posolite i popaprite, dodajte temeljac ili vodu pa izmiksajte štapnim mikserom. Servirajte s prženim ljubičastim lukom i čipsom od slanine.

2.Quiche od šunke, poriluka i crvenog piva

Sastojci: 50 dag lisnatog tijesta, 40 dag šunke, 20 dag poriluka, 2 dl crvenog piva, 3 jaja, 5 dl vrhnja za šlag, sol, papar, 20 dag zelene salate, 4 rotkvice, 0,5 dl maslinova ulja, 0,2 dl balzamičnog octa.

Priprava: Lisnato tijesto razvaljajte, utisnite u kalup i nabockajte vilicom. Pecite 10 minuta u pećnici na 165 stupnjeva. Na tavi popržite kolutiće poriluka i kockice šunke, podlijte pivom i pirjajte dok tekućina ne ispari. Smjesu rasporedite na polupečeno tijesto. U posudi pomiješajte jaja s vrhnjem za šlag, posolite i paprite te prelijte quiche. Pecite još 20 minuta. Uz quiche servirajte zelenu salatu.

3.Žele od mljevenog mesa i piva sa salatom od heljde

Sastojci za 4 osobe: 50 dag mljevenog mesa, 20 dag svinjske kožice, 10 dag luka, 10 dag mrkve, 10 dag celera, 10 dl svijetlog piva, 20 dag heljde, 5 dag mladog luka, 5 dag rajčica, 1 dl bučinog ulja, 0,5 dl balzamičnog octa, šareni papar prema želji.

Priprava: Na ulju popržite sitno nasjeckani luk, mljeveno meso i svinjsku kožicu narezanu na trakice. Pirjajate nekoliko minuta pa dodajte pivo. Posolite i popaprite te kuhajte na laganoj vatri sat-dva. Podlijevajte mesnim temeljcem ili vodom da tekućina stalno bude u ravnini s mesom. Posljednjih petnaestak minuta dodajte korjenasto povrće narezano na kockice. Prelijte u posudu i ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se stegne. Narežite na manje kocke te poslužite sa salatom od heljde. Za salatu u blago posoljenoj vodi skuhajte heljdinu kašu. Ocijedite je i ohladite. Rajčice i mladi luk narežite na kockice, dodajte heljdu te začinite solju, paprom, bučinim uljem i balzamičnim octom.

4.Pogačice s karamelom od tamnog piva

Sastojci za 10-12 pogačica: 2 jaja, 5 dl vrhnja za šlag, 10 dag brašna, 5 g praška za pecivo, 1 jušna žlica meda, 2 dl tamnog piva, 12,5 dag šećera, 5 dag maslaca.

Priprava: U tavici karamelizirajte šećer. Zalijte pivom pa kad alkohol ishlapi, dodajte malo prokuhanog vrhnja. Kuhajte na laganoj vatri do gustoće karamela. Odvojite žumanca od bjelanaca pa bjelanca istucite u čvrst snijeg. Od žumanaca, vrhnja, meda i brašna napravite smjesu kao za palačinke. Lagano umiješajte snijeg te dodajte prašak za pecivo. Ispecite pogačice na tavi s malo maslaca. Pečene prelijte karamelom od tamnog piva.

Pripremila Vesna Gregl, fotografije Željko Grgić

Linker
19. travanj 2024 22:40