Jurica Jurašković, 23-godišnji Varaždinac koji je nedavno ispao u stres testu dao nam je recept svog najomiljenijeg jela iz djetinjstva koje je, kaže, najbolje pripremala njegova baka.
Publika televizijskog showa MasterChef prošloga se tjedna oprostila od Jurice Juraškovića (23), simpatičnog i talentiranog Varaždinca koji je strast prema glazbi zamijenio strašću prema kuhanju.
Kao vrsni pijanist, nakon završene Glazbene škole u Varaždinu, upisao je studij na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Manchesteru. Kako bi si pokrio troškove života u Engleskoj, počeo je raditi kao ispomoć u restoranima. Iako je to, kako kaže, bio prilično težak posao u kojem su smjene ponekad trajale i po petnaest sati, u njemu se polako počela buditi ljubav prema tom zahtjevnom, ali zanimljivom i kreativnom poslu.
“Gastronomija me tijekom boravka u Manchesteru potpuno obuzela. No, kako nisam uspio namaknuti dovoljno novca za daljnje školovanje, odlučio sam se vratiti kući. Točnije, u Vrsine iznad Trogira, gdje su se moji roditelji, oboje građevinari, preselili iz Varaždina zbog posla”, priča Jurica, koji je svoje obrazovanje nastavio na Veleučilištu Aspira u Splitu. Uživa u školovanju, jer kaže da ima profesore predane svome radu koji nesebično prenose znanje kao što su to činili i mentori u showu. A i kolege s fakulteta bile su mu velika podrška tijekom sudjelovanja u MasterChefu.
“Svi su navijali za mene i raspitivali se što radimo i kako napredujem. Moram priznati da mi je malo žao što sam ispao. Mislim da sam sa svojim znanjem mogao proći još koji krug. No, postoje dani kada jednostavno ne ide od ruke i ja poštujem odluke žirija”, kaže Jurica, koji će boravak u MasterChefu pamtiti samo po dobru.
“Puno sam naučio od kolega iz showa. Noćima smo razgovarali o hrani i kuhanju, a nitko nije bio škrt na znanju. Bilo mi je iznimno lijepo – stekao sam nove prijatelje, puno naučio i, što je najvažnije, sudjelovanje u showu donijelo mi je samopouzdanje koje prije nisam imao u tolikoj mjeri. Show mi je donio i potvrdu da sam dobro odabrao životni put. Naravno, bilo je i izazovnih situacija, posebno prva dva tjedna kada je show tek počeo. Trebalo se priviknuti na kamere, zadatke, brzinu, ograničeno vrijeme… No u svakom slučaju, iskustvo je to koje bih bez razmišljanja ponovno proživio”, kaže Jurica, koji je postao i glavni kuhar u obitelji. Sa smijehom dodaje da se to od njega u najmanju ruku i očekuje. No sada u svako tradicionalno jelo unosi neki moderni dodatak – espumu, kreker ili aromatizirano ulje.
Tako će pripremiti i blagdanski objed koji će, kaže, biti čista zagorska tradicija, ali s malim modernim zaokretom: juha, purica s mlincima, salata te kolači – mađarica i kremšnite.
“Nema tu puno mudrosti, tradicija se mora poštivati. Naravno, dodat ću i nešto svoje, ali o tome ću razmišljati kada krenem kuhati. Moji roditelji i mlađi brat uvijek se vesele tim malim dodacima koji jelo podignu na višu razinu. I zato uživam u kuhanju. Nisam izbirljiv, volim jesti i kuhati baš sve, a kako sada živim blizu mora, riba mi je postala jedna od dražih namirnica”, govori mladi kuhar koji se zaljubio u visoku gastronomiju, ali kao najdraže jelo iz djetinjstva bez razmišljanja izdvaja krpice sa zeljem – po bakinu receptu koji je naslijedio. A recept otkriva za čitateljice i čitatelje Glorije.
Krpice sa zeljem
Sastojci za tijesto (krpice):
300 g glatkog brašna, 1 jaje, 120 ml mlake vode (koja kap više ili manje, prema potrebi), 1/2 žličice soli, malo brašna za radnu površinu
Sastojci za dinstano zelje:
1 veća glavica bijelog zelja (cca 1 kg očišćenog), 3 žlice domaće svinjske masti (može i obično ulje, no mast daje poseban okus), 2-3 glavice luka, narezane na kockice, 2 žličice soli, 2-3 žličice grubo mljevenog crnog papra, voda po potrebi
Priprema:
Pomiješati brašno i sol, a zatim dodati jaje i postupno ulijevati vodu uz miješanje. Umijesiti čvrsto, glatko tijesto. Potrebno je otprilike 5-8 minuta da tijesto postane glatko. Tijesto ostaviti da odmori pola sata pod suhom krpom.
Dok se tijesto odmara, glavicu zelja razrezati na četvrtine te odrezati korijen sa svake četvrtine. Narezati zelje na sitne trakice. U dubokom loncu zagrijati mast, dodati luk te ga pržiti dok se lijepo ne zapeče i poprimi zlatnu boju. Umiješati zelje narezano na trakice, posoliti te poklopiti lonac da se ono dobro udinsta i povene. Dinstati 30-ak minuta te po potrebi podlijevati vodom. Strpljenje je ključ u ovoj fazi jer zelje mora odraditi svoje da bi postalo savršeno mekano.
Nakon što je tijesto odmorilo, razvaljati ga na debljinu od 2 do 3 mm i narezati na kvadratiće ("krpice") 2x2 cm. Moja baka uvijek je sve radila bez električnih uređaja, pa je za valjanje tijesta koristila valjak i - dosta dobre volje.
Tako narezane krpice kuhati u kipućoj posoljenoj vodi 4-5 minuta te ocijediti i pomiješati s udinstanim zeljem. Po potrebi dodati još soli i sve začiniti izdašnom količinom mljevenog crnog papra.
Mala tajna moje bake:
Kad kuhaš, pričaj jelu sa srcem, jer ako mu ti kažeš da će biti fino, ono će se zaista potruditi da te ne razočara!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....