ANNE HATHAWAY

Još čekam pravoga

Holivudska princeza je odrasla, ali nije postala kraljica već – nevjesta. Sedam godina nakon što se proslavila ulogom u komediji “Princezini dnevnici”, 26-godišnja Anne Hathaway i dalje je miljenica Hollywooda, a naklonost publike i kritike ovih dana osvaja filmovima o vjenčanjima. U “Ratu među nevjestama” glumi mladenku koja otkriva da se njezina najbolja prijateljica, glumi je Kate Hudson, udaje na isti dan i na istom mjestu te njih dvije započinju bitku za svadbeni salon u njujorškom hotelu Plaza. U filmu “Rachel Getting Married”, pak, glumi ovisnicu Kym, koja dolazi na sestrino vjenčanje te se mora suočiti s mračnom obiteljskom prošlošću. I dok je “Rat među nevjestama”, koji u hrvatska kina dolazi 5. veljače, mamac za publiku, ulogom u “Rachel Getting Married” osvojila je kritiku te zaslužila nominaciju za najbolju glumicu na Zlatnim globusima, a slovi i za jednu od glavnih konkurentica za Oscara.

Ti uspjesi pomogli su ovoj rođenoj Nujorčanki da zaboravi na probleme u privatnom životu. Lani se neslavno raspala njezina četverogodišnja veza s Talijanom Raffaellom Follierijem, trgovcem nekretninama, nakon što je on bio uhićen zbog financijskih malverzacija s dobrotvornom udrugom čiji je bio predsjednik. Navodno je upravo Hathaway dala FBI-ju glavne dokaze protiv njega, ali u intervjuu o tome nije htjela govoriti. – Danas je prekrasan dan. Zašto se time zamarati – rekla je uz širok osmijeh, pokazavši da je to jedina tema o kojoj više ne želi kazati ni riječ.

Je li vam bilo čudno snimiti zaredom dva filma o vjenčanjima? – Originalni naziv “Rachel Getting Married” bio je “Ples sa Shivom”, pa ga nisam ni shvaćala kao film o vjenčanju. Uspaničila sam se tek kad su mu odlučili promijeniti naziv, jer sam mislila da to nije dobro, da se neće svidjeti publici, ali svi su me umirivali govoreći da to uopće nije važno. I doista, nitko to ne primjećuje osim novinara. U filmu “Rat među nevjestama” stalno se svađate s Kate Hudson.

Kako ste se ponašale poslije snimanja? – Zabavnije se svađati nego jedna drugoj popravljati frizuru. Kate je prihvatila takav odnos i bilo nam je sjajno na snimanju. Pretvarali smo se da smo doista posvađane i smišljale kako najefektnije začiniti svađu, a nadam se da se ta zločesta razigranost vidi i u filmu. Na intervju ste došli u trapericama i majci.

Znači li to da vam je takva odjeća draža od glamuroznih haljina? – U novinama to izgleda drugačije, ali kad promoviram film, jedino je na crvenom tepihu sve glamurozno. Putujem po svijetu i najčešće stignem vidjeti samo hotel i kinodvoranu. No, ne smijem se žaliti, jer i u takvom ritmu uspijevam doživjeti ono o čemu drugi mogu samo sanjati. Nedavno sam išla na premijeru u grad Gold Coast u Australiji, a kako je avion kasnio, producenti su se pobojali da neću stići na premijeru, pa me na aerodromu dočekao helikopter kako bi me što brže prevezli u hotel. I sve to samo zato da bih imala 45 minuta da napravim frizuru. Znam da zvuči suludo, ali moram priznati da se djevojka osjeća posebnom kad je okružena takvom pažnjom.

Pomislite li ponekad kako je sva ta strka nepotrebna? – Naravno da ponekad pomislim kako je sve to suludo. Svakim me danom začuđuje i sama činjenica da toliko novinara želi razgovarati sa mnom, a ja uopće nisam toliko zanimljiva. A ima i divnih trenutaka koje nikada ne bih mogla doživjeti da nisam glumica. Kad sam u Veneciji na premijeri filma “Rachel Getting Married” posudila Versace haljinu, Donatella Versace mi je nakon projekcije samo rekla da mi savršeno pristaje i da je mogu zadržati.

Koliko često možete zadržati haljinu koju ste posudili za premijeru? – Tada sam prvi put mogla zadržati haljinu, inače ih uvijek moram vratiti. To mi je drago, jer bih jednom htjela imati djecu i sviđa mi se ideja da moja kći za dvadesetak godina nosi istu tu haljinu.

Bojite li se da će film poput “Rachel Getting Married”, u kojem glumite ovisnicu, štetiti vašem imageu? – Kad odlučujem koju ću ulogu prihvatiti, nikada se ne rukovodim kriterijem kako će ona utjecati na moj image. Moj je posao gluma, a ne promicanje društvenih vrijednosti, pa mi je najvažnije što vjernije dočarati lik, ma koliko on bio nepoćudan. U javnosti, pak, pokušavam biti što iskrenija prema sebi i ponašati se kao što se ponašam sa svojim prijateljima. Posebno se to odnosi kad se nalazim u društvu djece. Nisam osoba koja će se napiti pred djecom ili psovati na sav glas. U užoj obitelji imam šestero djece mlađih od deset godina i doista pazim kako se ponašam pred njima, ali ne radim to zbog publiciteta, nego zato što smatram da našoj djeci moramo pružiti što ljepše djetinjstvo.

Jeste li nakon uloge Kym promijenili mišljenje o ovisnicima? – Ne želim ih romantizirati, ali za mene su ovisnici, koji se odluče boriti protiv bolesti i prijave se na rehabilitaciju, pravi heroji. Snimajući “Rachel Getting Married” svakim danom sam zahvaljivala što nikada nisam upala u pakao droge ili alkohola, jer nisam sigurna bih li imala snage izvući se iz toga.

Koliko vam je u razumijevanju ovisnika pomogla borba s depresijom u mladosti? – To je jedna od laži koju novinari često ponavljaju o meni. Sve je krenulo od jednog neodgovornog novinara, kojemu sam rekla da sam u mladosti na trenutke bila očajna, a on je napisao da sam bolovala od depresije. To nije točno, a da jest, sigurno bih se liječila. Taj me članak jako pogodio, tim više što se laž brzo proširila.

Je li vam kao nepušačici bilo teško glumiti ženu koja stalno ima zapaljenu cigaretu? – Nikada nisam pušila, no morala sam naučiti zbog filma. Nije bilo teško, ali je zato bilo grozno odviknuti se. Na snimanju sam se kontrolirala, no nakon što smo završili film, bilo mi je teško prestati. Scenaristica filma Jenny Lumet kaže za vas da se ispod slatkog oklopa skriva borbena osoba.

Je li to istina? – Znam biti žestoka, ali ne u fizičkom smislu. No, kad me netko napadne ili osjetim neku nepravdu, mogu biti vrlo opaka na jeziku. I ne dopuštam nikome da me omalovažava.

Znači li to da vam je teško komunicirati s ljudima u Hollywoodu, u svijetu u kojem ima toliko licemjerja? – Nemojte me pogrešno shvatiti, nisam agresivna osoba. S većinom ljudi odlično se slažem i zapravo sam pristojna, ali ako netko izgovori rasističke ili seksističke opaske, neću se pokriti po ušima i praviti da ništa nisam čula. Upravo suprotno, glasno i jasno ću kazati da mi to ne odgovara i suprotstaviti se osobi koja je to rekla. Rekli ste kako biste voljeli da vaša kći za dvadesetak godina nosi istu haljinu.

Kako vidite svoju budućnost? – Nadam se da ću imati djecu. Bilo bi lijepo imati i muža, ali to mi nije toliko bitno. Vjerujem da ću se i dalje baviti glumom, a nadam se da ću uspjeti i u kazalištu. No, u svakom slučaju nadam se da ću biti ponosna na sebe.

Uz ovakav način života, prepun putovanja, premijera i snimanja, gdje uopće možete upoznati potencijalnog supruga? – Helikopteri, crveni tepisi i ostale gluposti oduzimaju mi, možda, tri tjedna godišnje, dakle ostaje mi dovoljno vremena da pronađem ljubav. Barem se nadam da je tako.

Josip Jurčić

Linker
03. svibanj 2024 08:13