POSLJEDNJA VEČER

Juraj Zigman spektaklom zatvorio Cro A Porter

Luka (pogledajte fotogaleriju) Svoj prepoznatljiv stil Luka Grubišić prenio je i na novu kolekciju pa stoga nisu izostale mašne, voluminozne suknje A-kroja, pamučne majice s printom i statement ogrlice kojima se ovaj dizajner inače voli poigravati. Ono što osvaja su cvjetne latice čijom se formom Luka poigrao u svojim komadima, a koje su kulminirale na vjenčanici kojom je zatvorio reviju. I dok je ‘mračni dio’ kolekcije u crnoj, bež i maslinasto zelenoj boji bio najzanimljiviji, najviše je podbacio onaj ‘romantičniji’ u cvjetnim uzorcima i svijetlim bojama, ponajprije narančastom, na haljinama i suknjama. Poneki komadi zaista osvajaju, poput dugačke crne kožne suknje, prozirnih košulja naglašenih rukava i kaputa koji savršeno naglašavaju ljepotu ženskog tijela, no u konačnici ostaje nejasno je li Luka kreirao kolekciju za sezonu proljeće/ljeto ili jesen/zima.

Sonja Lamut

Mlada dizajnerica koja je ove godine dijelila pobjedu na Fashion Incubatoru s Jelenom Aleksić, dobila je priliku po prvi puta predstaviti svoju kolekciju na Cro A Porteru. Bakreno zlatne jakne u kombinaciji sa smeđim točkastim košuljama i suknjama, trapezice visokog struka te debeli šalovi i trake oko glave u obliku pletenice dali su naslutiti inspiraciju hippy stilom, dok su se pojedini narančasti komadi pozivali na nove trendove. U svakom slučaju, kolekciju mlade debitantice možemo zamisliti kao dobru konfekciju koja je praktična i moderna.

IvanMann (pogledajte fotogaleriju) Ivan Mandžukić prikazao je mušku kolekciju u neutralnim bojama, ali hrabrog i individualnog dizajna. Klasičnu i inače pomalo dosadnu mušku eleganciju predstavio je na osvježen način, a detalji poput kopčanja, košulja s aplikacijama, kragni na sakoima, pomaknutih džepova podignuli su inače vrlo nosivu kolekciju koja je bila jedan od svijetlijih trenutaka posljednje večeri Cro A Portera.

Andreja Bistričić i Maja Merlić (pogledajte fotogaleriju) Mlada dizajnerica Andreja Bistričić osvježila je svoj modni rukopis suradnjom sa studenticom arhitekture, Majom Merlić, koja se bavi i fotografijom. Majine polaroide u zemljanim tonovima Andrea je aplicirala na svoje prepoznatljive krojeve u sivoj, bijeloj i crnoj boji i tako se upustila u jednu drugačiju priču sa svojom kolekcijom, nazvanom ‘Dioralop’. Posebnu pozornost dobili su kožni ruksaci u obliku torkuta, kao i vuneni detalji koji se inače mogu vidjeti na zvončarima u vrijeme fašnika. Uz ritmove Metronomyja i The White Stripesa, djevojke su pokazale da samo najhrabriji mogu nositi njihove komade.

Borna Rajić (pogledajte fotogaleriju) Nakon što je svoju kolekciju Borna&ROn, u čijem joj je stvaranju pomogao partner, izraelski poduzetnik Ron Hale, prikazala u Sarajevu za vrijeme trajanja filmskog festivala, iste komade Borna Rajić donijela je i na Cro A Porter. Opsežna kolekcija sastoji se uglavnom od prozračnih i laganih materijala s kockastim uzorkom u različitim bojama, no bivša supruga poduzetnika Luke Rajića nije ponudila ništa novo, osim fascinacije francuskim nacionalnim motivima, koji su se ponekad stapali s ugođajem Divljeg zapada.

Teo P. za MAK (pogledajte fotogaleriju) Novom kolekcijom za modnu kuću MAK Teo Perić zasjao je u svom punom sjaju. Iskusni dizajner poigrao se tipičnim muškim odjevnim predmetima te ih interpretirao na ženstven način, pomno i domišljato naglašavajući obline ženskog tijela. Imajući na umu pitanje kako bi James Bond izgledao da je žena, Teo je kreirao za divu u bojama jeseni, a nas je njegova kolekcija podsjetila na junakinje Hitchcockovih filmova, uvijek elegantne i pomno dotjerane. Praktična, funkcionalna, nosiva, a opet moderna i svježa – kolekcija bez mane.

Zigman (pogledajte fotogaleriju) Za sam kraj ovogodišnjeg Cro A Portera Juraj Zigman priredio je pravi show u kojem je na pistu podigao metalnu konstrukciju te svjetlosnim efektima dodatno razigrao svoju kolekciju. Reviju je povela Kristina Šalinović , a svaki od modela izveo je jedan kratki performans. Riječi dizajner prikazao je modernu ratnicu opčinjenu cyber svijetom koja nosi odjeću inspiriranu futurizmom i glamurom. Oštro rezani krojevi i smjeli komadi prepuni laka, kože, svile, perja i glitera mogli bi pronaći svoje mjesto na koncertnom nastupu neke pop dive. Tako su seksipil i ženstvenost na najbolji način zatvorili Cro A Porter.

Anela Senčar

Linker
25. travanj 2024 12:32