PRIČE ZA PRIJATELJE

Karmela Vukov Colić i sin Noa izdali knjigu za djecu

To nije Samoborsko gorje, to je Brdograd! – rekao je petipolgodišnji Noa svojoj mami Karmeli Vukov-Colić (42) dok su se jednom prilikom vraćali u Zagreb s izleta u Sa­­mobor. “To ti je super ime za grad iz bajke”, pohvalila je poznata TV vodi­­teljica svog sina. I rečeno – uskoro učinjeno.

Noa je pričao ne samo o Brdogradu nego i Nisko­gradu i Dizelgradu, o Čudozemlji i Otoku koralja, a mama Karmela zapisivala je na kompjutoru ono što je njezin sin izmaštao. Nastalo je tako jedanaest pripovijetki koje će uskoro biti objavljene u knjizi “Noine priče”, čijih je 120 stranica oslikano crtežima trinaestero mališana – od Bostona do Zagreba. Među njima je i glavni pričalac Noa, koji trenira i tae kwon do, a nedavno je naučio i voziti bicikl.

Kako se kao likovi u pričama pojavljuju Noini prijatelji iz vrtića u zagrebačkom naselju Malešnica, a Noa pohađa godinu stariju, predškolsku grupu, Karmelina prvotna ideja bila je da njih tridesetak, na oproštaju od vrtića, dobiju na dar te pripovijetke. No, s vremenom je “projekt” proširen, broj primjeraka je povećan, i “Noine priče” su prerasle u obiteljsku manufakturu, s prijateljima kao pridruženim članovima.

Prve crteže izradili su Marko i Dora, djeca Karmeline prijateljice Irene Stanić Rašin, koja živi u Bostonu, a s oslikavanjem su nastavili u Noinom vrtiću dok su im odgojiteljice Dunja i Željka čitale njegove priče. Karmelina kći Rea, 17-godišnja maturantica, fotografirala je mamu i brata za omot knjige, a naslovnicu je izradio Rein stric Davor Vrandečić iz Osijeka. Knjiga će se tiskati uz pomoć donacija, u nakladi osječke tvrtke Grimizni cvijet, a nakon što se podijeli Noinim vrtićkim prijateljima, preostali primjerci će se darovati jednoj humanitarnoj udruzi u Zagrebu koja se skrbi o djeci, koja će ih prodavati.

– Tako da to doista bude akcija djeca za djecu. Želimo pokazati da od malih stvari, iz igre, može nastati nešto dobro i lijepo. Sve priče imaju neku poruku: dvije curice pomažu staroj susjedi u svojoj zgradi, dječaci obnove isluženi kamiončić i spase ga od otpada… Inače, Noa se jako angažirao i kad bi, u umjetničkom zanosu, zastao, podbočio bi glavu rukama i razmišljao naglas kako riješiti problem da priča teče dalje – kaže ponosna mama Karmela Vukov-Colić uoči objavljivanja svoje prve knjige, čije autorstvo dijeli sa sinom. “Noine priče” otvara “Trgovina darova od srca”, a zatvara je pripovijest “Zagledan u zvijezde”. Jagoda Zamoda

Linker
27. travanj 2024 14:07