vintagedept / Flickr
ZDRAVLJE NA TANJURU

Koje su ribe najzasićenije živom i ne biste ih smjeli jesti?

Često možemo čuti stručnjake kako savjetuju što više ribe na tjednom meniju, međutim, treba imati na umu kako je riba često onečišćena i neke vrste treba u potpunosti izbjegavati.

Iz perspektive nutricionista, riba je bogata proteinima i zdravim mastima, međutim u mnogim slučajevima i zasićena živom koja je izrazito štetna za djecu, trudnice, ali i odrasle muškarce i žene.

S obzirom da se živa o organizmu zadržava i preko godine dana, iznimno je važno izbjegavati vrste kojoj su joj podložnije.

Donosimo vam top pet vrsta riba koje biste trebali izbjegavati.

Morski pas

Morskog psa izbjegavajte u moru, ali i u ribarnicama jer je on na vrhu hranidbenog lanca i jede sve što mu se nađe na putu. Često puta i ribe koje su znatno kontaminirane živom.

Sabljarka

Ova tropska riba također se ubraja u skupinu predatora te konzumira manje ribe pune žive koja je izuzetno štetna za ljudsko zdravlje.

Skuša

Ukoliko želite izbjeći trovanje živom, sa popisa namirnica izbacite i skušu kako biste izbjegli neželjene zdravstvene posljedice.

Velika graditeljica (eng. tilefish)

Postoji nekoliko podvrsta ove ribe, ali stručnjaci upozoravaju kako treba izbjegavati sve njih. Posebice ju ne bi smjela konzumirati djeca.

Odresci tune

Za tunu vrijede malo drugačija pravila: manje tune sadrže srednju i manju razinu žive, dok velike tune imaju nešto veću razinu. Stoga ju treba konzumirati u umjerenim količinama.

Linker
21. ožujak 2024 03:59