GLINA I MENTOL

Kozmetičko osvježenje Ane Majhenić

Glumica Ana Majhenić (31), članica Kazališta Virovitica, dobro podnosi vrućine – čak i na užarenom gradskom asfaltu. Najviše je, kaže, rashladi vožnja biciklom, a uza se uvijek ima bočicu vode, termalnu vodu u spreju te vlažne maramice. Nedavno je, međutim, otkrila još jedan način osvježenja – s pomoću kozmetičkih tretmana – pa je svoj bicikl parkirala ispred zagrebačkog hotela Sheraton i posjetila tamošnji Beauty Medical Center Murad.

– Testirala sam čak četiri rituala: tretman lica, aromamasažu te spa manikuru i pedikuru, koje su završile nanošenjem tirkiznog laka. Obožavam tu nijansu jer je prava ljetna i pristaje uz moju preplanulu put – kaže glumica, dodajući kako se od sunca uvijek štiti preparatima sa zaštitnim faktorom 30, ali ima jak pigment pa lako potamni.

Stoga je tretman lica Illuminating peel IP5 (60 min – 420 kn) za nju bio idealan. Prva faza je nježan piling s peptidom imuno-skin-complex, koji pojačava staničnu aktivnost i imunitet te sadrži čak pet različitih kiselina za eksfolijaciju i ujednačavanje tena.

Nakon toga slijedi nanošenje koncentrata Eye Lift, koji potiče cirkulaciju i posvjetljuje tamne krugove oko očiju, a potom maska Cooling Recovery s ekstraktom lista mirte za dubinsko obnavljanje i osvježenje kože. Efekt hlađenja pruža i aromamasaža Murad (60 min – 290 kn), u kojoj se leđa tretiraju energičnim, a ostali dijelovi tijela polaganim i nježnim pokretima. Pritom se koriste eterična ulja limunske trave i naranče, poznata po svom energizirajućem i istodobno osvježavajućem djelovanju.

– Obožavam citrusne mirise – kaže glumica – pa mi je jedan od najdražih parfema Dolce& Gabbana Light Blue, u čijim notama prevladava sicilijanski limun. Još je jedan plod iz porodice citrusa dio tretmana Dr. Murad, a riječ o grejpu, koji se nalazi u kupki kojom započinje njega ruku i/ili stopala. Spa manikuru i pedikuru (svaka traje sat vremena i stoji 120 kuna) čine još i piling te maska od gline s mentolom, koja hladi i osvježava umorne ruke i noge.

Mentola ima najviše u paprenoj metvici, zbog čega je ona i najčešći sastojak kozmetike s rashlađujućim efektom. Razlog je, objašnjava fitoaromaterapeutkinja Dubravka Gabrić, u tome što ona sadrži spojeve koji brzo hlape stvarajući na koži osjećaj ugode.

Njezina je preporuka da se umjesto eteričnih ulja, koji imaju preintenzivno djelovanje, za osvježenje koriste cvjetne vodice (hidrolati), nusporizvodi destilacije biljnog materijala. Hidrolat lavande tako smiruje upalne procese, a aloe vera i krastavac koži daju vlagu. Višestruko djelovanje imat će ako ih se pomiješa, dok će val svježine biti jači ako ih se rashladi u hladnjaku. Ana Majhenić nerijetko i sama posegne za tim ledenim koktelima, pogotovo kad su u spreju.

– Super mi je s njima se poprskati i kad ljeto provodim u gradu i kad sam na plaži – pogotovo ako je more pretoplo pa baš i ne pruža neko osvježenje.

Napisao Damir Leljak

Linker
03. svibanj 2024 07:51