FARRAH FAWCETT

Kraj još nije tako blizu

Ona se drži fantastično. I dalje se bori svim svojim snagama – kažu prijatelji američke glumice Farrah Fawcett opovrgavajući da je ona na samrti. Ta se vijest, naime, proširila prošlog vikenda kad je 62-godišnja holivudska zvijezda završila u bolnici u Los Angelesu, tjedan dana nakon povratka iz Njemačke gdje se podvrgnula posebnoj terapiji u liječenju raka anusa s kojim se bori od listopada 2006.

Nakon što je prošla brojne cikluse kemoterapije i zračenja, iskušala sve moguće alternativne tretmane, a rak je u međuvremenu metastazirao na pluća, posljednja nada bila joj je metoda liječenja matičnim stanicama koju primjenjuju u sveučilišnoj bolnici u Frankfurtu, a koja u Sjedinjenim Državama (još) nije dobila dozvolu. Koliko je to agresivan tretman koji iscrpljuje organizam pokazuje to što se glumica iz Njemačke vratila u invalidskim kolicima, zbog bolova nije mogla ni hodati, a uskoro je (kao popratna pojava tretmana) dobila i krvarenja u trbušnoj šupljini zbog čega je završila u bolnici. Iako je jasno da nade za izlječenje nema, riječ “smrt” ne želi izustiti nitko od njoj najbližih ljudi. A to su prijatelji Alana Stewart (bivša supruga glumca Georgea Hamiltona i pjevača Roda Stewarta) i Craig Nevius, producent s kojim je snimila film o svojoj borbi s opakom bolešću, te u prvom redu Ryan O’Neal, 68-godišnji glumac, ljubav njezina života. S Ryanom je Farrah, u izvanbračnoj vezi, proživjela 17 burnih godina, s njim je dobila sina Redmonda, a kad je 2001. obolio od leukemije, ponovno su se našli pod istim krovom – njegovim, u Malibuu. I kako mu je ona tada davala snagu da izdrži terapije kojima je bio podvrgnut, tako je i on sada njezin oslonac. Što se, na žalost, ne bi moglo kazati za 24-godišnjeg sina Redmonda.

Dan nakon što mu je majka završila u bolnici, on je – uhićen. Razlog je droga, zbog koje je mladić već nekoliko puta bio na rehabilitaciji. Ovaj put ona se (točnije, heroin i xanax) nalazila u njegovu automobilu kojim se dovezao do jednog losanđeleskog zatvora u posjet prijatelju. Policija ga je “uhvatila” na zatvorskom parkiralištu, a pušten je uz jamčevinu od 25.000 dolara. Inače, dečko je i lani bio uhićen, zajedno s ocem, jer su u automobilu imali nedopuštene psihostimulanse.

Ironija je sudbine da je narkoman baš sin žene koja je oduvijek bila simbol zdravlja i sportskog života. Farrah Fawcett, rođena Teksašanka, postala je svjetski poznata zbog svoje ljepote – potpuno prirodne. Kad je 1976., kao fotomodel i glumica u usponu snimila reklamu za šampon, poster na kojem sjedi u crvenom jednodijelnom kupaćem kostimu, blistava osmijeha i raskošne zlatne kose, prodan je u nevjerojatnih 12 milijuna komada. Njezina frizura postala je svjetski modni hit i ušla u povijest, baš kao i njezin recept za odličnu figuru: svaki dan igrati tenis i dobro se oznojiti. Nakon TV serijala “Charliejevi anđeli”, u kojemu je glumila s Kate Jackson i Jaclyn Smith (koje su joj postale i ostale prijateljice, te se i same suočile s rakom, na sreću sa sretnim završetkom), snimila je nekoliko filmova u kojima je dokazala da ima glumačkog talenta. A da ima neuništivu volju, energiju i psihičku stabilnost pokazuje sada. No, s protivnikom s kojim “odmjerava snagu” to joj, na žalost, neće biti dovoljno.

Sineva Pasini

Linker
28. travanj 2024 16:09