AFP/Cropix
NAJDUŽE NA PRIJESTOLJU

Kraljica Elizabeta srušila rekord kraljice Viktorije

Kraljica Elizabeta II. (89) danas će postati vladarica s najdužim stažem na britanskom prijestolju – nadmašit će kraljicu Viktoriju koja je vladala između 1837. i 1901. godine.

Iako mnogi naglašavaju da nije poznat točan sat kada će britanska kraljica premašiti rekord kraljice Viktorije koja je na tronu bila 63 godine i 216 dana, BBC piše kako će se to dogoditi danas u 18:30 sati.

Vladarica je postala 1952. godine sa samo 25 godina, nakon smrti svog oca, kralja Georgea VI., a svoju rekordnu vladavinu neće posebno obilježavati, već će nastaviti sa svojim svakodnevnim kraljevskim dužnostima.

https://instagram.com/p/7IRwDHuBUc/?taken-by=the_british_monarchy

Nova britanska rekorderka rođena je 21. travnja 1926. kao prvo dijete kralja Georgea VI i kraljice Elizabeth, a njeno puno ime je Elizabeth Alexandra Mary. S princem Philipom vjenčala se 1947. godine, a godinu kasnije rodila je prvo dijete, princa Charlesa, koji je prvi u redu za britanski tron. Osim njega kraljica Elizabeta i princ Philip imaju još troje djece – princezu Anne (1950), princa Andrewa (1960.) i princa Edwarda (1964.).

https://instagram.com/p/6kLDqnOBb9/?taken-by=the_british_monarchy

Elizabeta II. obožava i svoju unučad, a osobito je vezana za princa Williama koji će najvjerojatnije jednog dana postati britanski kralj. Bila je neizmjerno sretna kada je on s vojvotkinjom Catherine dobio prvo dijete, princa Georgea, te kada su u svibnju ove godine dobili kćer, princezu Charlotte.

AFP/Cropix

FOTO: AFP/Cropix

Kraljicu se neizmjerno štuje, poznata je po samokontroli i osjećaju dužnosti, a kako bi se približila ljudima ima aktivne račune na društvenim mrežama, gdje se redovito objavljuju novosti s kraljevskih dvora.

Linker
25. travanj 2024 16:29