NA SNJEŽNOJ DASCI

Ledeni snovi i hrabro srce Pauline Berislavić

Petak 13. siječnja bio je najsretniji dan u životu riječke snowboarderice Pauline Berislavić (16) jer je tada u Innsbrucku kao hrvatska reprezentativka ponosno stupala u mimohodu na svečanom otvorenju prvih Zimskih olimpijskih igara mladih.

U Innsbrucku se od 13. do 22. siječnja natječe 1100 sportaša u dobi od 14 do 19 godina iz 60 zemalja, a Paulina Berislavić, juniorska prvakinja Hrvatske u snowboardu, svoje je mjesto u reprezentaciji izborila odličnim rezultatima na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Na juniorskim će Igrama hrvatske boje braniti u disciplinama half-pipe i slopestyle, koje graniče s akrobacijama, a boduju se na temelju visine skokova i složenosti u zraku izvedenih rotacija i drugih “trikova”, kako borderi nazivaju elemente svog sporta.

– U Innsbrucku očekujem puno zabave, druženja i adrenalina, a na natjecanju ću dati sve od sebe – uzbuđeno obećava Paulina Berislavić, članica riječkog snowboard kluba “Ri-fun”, koja je na dasku prvi put stala tek prije tri godine, a sve što zna o tom ekstremnom zimskom sportu naučila je od Darka Bilena (34), trenera hrvatske snowboard reprezentacije. On je prvi zamijetio da je ta cura krhke građe rođeni talent za “bordanje” i pitao je njezine roditelje, mamu Zdenku i tatu Hrvoja, može li s njom ozbiljno trenirati.

Roditelji nisu imali ništa protiv, jer Paulina je od malih nogu naginjala sportu. Pohađala je sportski vrtić, s četiri godine počela je skijati, od prvog do petog razreda osmoljetke trenirala je gimnastiku, okušala se i u plesu, no tek je snowboard oslobodio sve njezine sportske potencijale i promijenio joj život. Budući da na riječkom skijalištu Platku nema staza za snowboard, Paulina i njezine kolegice iz Ri-fun kluba uglavnom treniraju u talijanskom Val Senalesu, austrijskom Kaprunu ili francuskom Les Deux Alpes, a godišnje na snijegu provedu najmanje 150 dana.

Paulina Berislavić, učenica drugog razreda opatijske Gimnazije Eugena Kumičića, zahvalna je svojim profesorima što joj omogućuju da nadoknadi sve što zbog sportskih izbivanja propusti u školi. Na putovanja uvijek nosi i udžbenike pa poslije treninga marljivo uči.

– Trener traži da budem dobra u školi kako bih uopće mogla nastaviti s bordanjem – kaže Paulina. – Moj cilj je da jednog dana budem profesionalna borderica i živim negdje gdje uvijek ima puno snijega, na primjer u Coloradu.

Trgovkinja Zdenka Berislavić (43) i njezin suprug Hrvoje (43), direktor hotela na kruzerima kompanije TUI Thomson, čine sve što mogu da njihova kći ostvari svoj san, no što zbog posla, što zbog financija, nikad je nisu mogli pratiti na treninge i natjecanja, pa su uvijek iz druge ruke saznavali za njezine uspjehe i padove. Ponekad se snowboarderi sa staze vraćaju kao da su bili u ringu s Mikeom Tysonom, no to je sastavni dio tog sporta.

– Jednom sam slomila zglob desne ruke, a četiri puta su me na stazi “pokupili” neoprezni skijaši – opisuje Paulina. – Zadnji put u Austriji, dok sam čekala gondolu, skijaš je naletio na mene i odvalio mi pola zuba, mislila sam da mi je pukla vilica. Uvijek ima ozljeda u ovom sportu, ali ako želiš napredovati, moraš ih otrpjeti.

Dok Paulina govori o svojim ozljedama, njezinu mamu Zdenku oblijeva hladan znoj.

– Dosta se brinem, bilo je tu mnogo neprospavanih noći, ali je ne mislim zbog toga sprječavati da se bavi sportom u kojem se potpuno našla – govori Zdenka Berislavić.

– Vidim da ju je sport izgradio, da je posve drukčija osoba. Samostalnija je, odgovornija, sigurnija u sebe, zna što hoće, zadala si je neki cilj. Sad grize i u školi, jer to je uvjet da borda. Baš nema previše vremena provode s društvom, pa da nema facebooka, ne bi se ni čula s prijateljima s kojima je odrasla. Doma je nema po mjesec dana, a kad se vrati, onda mora učiti, tako da nema vremena za zafrkanciju. No, svjesna je da mora puno raditi ako želi nešto postići.

U Innsbrucku će Zdenka Berislavić napokon prvi put uživo vidjeti nastup svoje kćeri. Za njezin put u Innsbruck pobrinula se kompanija Procter&Gamble, novi partner Međunarodnog olimpijskog odbora, koja takvim oblicima podrške želi zahvaliti mamama uspješnih sportaša i podsjetiti na činjenicu koliko je roditeljske brige, podrške i ljubavi utkano u svaki sportski trijumf.

U kampanju “Hvala ti, mama”, kroz koju će mladim sportašima diljem svijeta dodijeliti ukupno pet milijuna dolara, Procter&Gamble uključio je i majke nekoliko poznatih olimpijaca, primjerice Jennifer Bolt, majku jamajkanskog sprintera Usaina Bolta, i Debbie Phelps, majku američkog plivača Michaela Phelpsa. P&G će također pomoći tisućama mama olimpijaca da zajedno sa svojom djecom dožive Olimpijske igre, osiguravajući im sve potrebne usluge i karte za događanja, a tu akciju svesrdno podržava i Jacques Rogge, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora.

– Kroz potporu mamama olimpijaca, P&G pomaže i samim sportašima – kaže Jacques Rogge. – Projekt savršeno prati vrijednosti olimpizma, a njegov će se utjecaj odraziti i na generacije koje dolaze te pozitivno utjecati na živote mnoge djece.

Nevio Pintar

Linker
02. svibanj 2024 07:48