PEH NA SCENI

Linda Begonja: Ne mogu vjerovati da mi se ovo događa treći put

O ne, ne opet! Ne mogu vjerovati da mi se ovo događa treći put! Prava sam pehistica – vrisnula je u sebi zagrebačka glumica Linda Begonja (40) kad joj je 2. svibnja, usred predstave “Krletka” u njezinom matičnom kazalištu Kerempuh, iskočilo lijevo koljeno. Dogodilo se to u trenutku dok je radila špagu, a kriv je zastor za koji joj je zapela noga, zbog čega je prenaglo skliznula na pod. Iako je u tom trenutku osjetila strahovitu bol, glumica je pribrano rukom vratila koljeno u čašicu te nastavila igrati sljedećih pola sata, koliko je ostalo do kraja predstave.

Jednako je postupila i u veljači 2010., kada je za vrijeme predstave “Švejk u Drugom svjetskom ratu” slomila kost lijevog stopala, kao i devet mjeseci prije toga, kad joj je tijekom iste predstave puknuo mišić na desnoj nozi.

– Mi glumci smo kao nogometaši: bez obzira na ozljede, utakmica se mora završiti. Kad sam vratila koljeno, činilo mi se da se bol smanjila i da mogu izdržati do kraja. Tek nakon predstave me počelo ponovno žestoko boljeti pa sam ostatak večeri provela u Traumatološkoj bolnici. Nakon snimanja rengenom liječnici su zaključili da sam iščašila koljeno i istegnula dva medijalna ligamenta te mi stavili longetu – priča Linda Begonja.

Šest dana nakon ozljede napravila je ultrazvuk koljena i tada je ustanovljeno da su ligamenti ipak puknuli, zbog čega će morati mirovati gotovo dva mjeseca. Longetu je zamijenila ortozom – ortopedskim pomagalom za stabilizaciju koljena – te započela svakodnevne terapije strujom, laserom, ultrazvukom, magnetom…

U predstavama “Krletka” i “Čudo u Poskokovoj Dragi” u međuvremenu ju je zamijenila Mia Begović , a snimanje serijala “Larin izbor”, u kojem ima manju ulogu časne sestre Domenike, završila je prije ozljede.

– Sva sreća da mogu hodati, iako šepam i brzo se umaram. Već mi je dosadilo biti doma i po cijele dane čitati knjige i gledati televiziju. Zato jedva čekam odlazak na more, u rodni Zadar, gdje ću uživati u druženju s obitelji i plivanju. Ova kazališna sezona za mene je, na žalost, završena. Na posao se vraćam tek nakon ljetne stanke – kaže Linda Begonja.

Kristinka Šćavina

Linker
11. travanj 2024 20:25