KUHINJA ELIJA BAŠANA

Malo fuža, malo vina

Tri stvari su mi vrlo važne: dovoljno sna, vježbe razgibavanja svako jutro i tijekom dana barem jedan zdravi obrok. Dan počinjem laganim doručkom – žitaricama, voćem i zelenim čajem, za ručak izdvojim dva sata, a kad nemam vremena, spašava me mikrovalna pećnica. Na večer pojedem jogurt ili jabuku. Ne brojim kalorije, no vrlo sam discipliniran i mogu odoljeti napasti da pojedem više nego je potrebno pa nikad nisam imao problema s kilogramima. Uostalom, trebam stalno biti u formi jer moram pokazati i kako plešem, a ne samo govoriti o plesu – priznaje 51-godišnji Puljanin Elio Bašan, međunarodni plesni sudac i voditelj plesne škole Dansel u Rijeci, koji već četvrtu sezonu “dijeli pravdu” kao član žirija u HTV-ovu showu Ples sa zvijezdama. Kao plesač s 25 godišnjih stažem u standardnim i latinoameričkim plesovima, koji se usavršavao u Londonu, spretan je i u kuhinji premda je na tom terenu – samouk.

– Morska riba je na mojem jelovniku pet puta u tjednu, stoga sam stalno na telefonskoj vezi s ribarnicama u Puli i Rijeci, gdje od “svojih” prodavača dobijem pouzdanu informaciju je li riba svježa i ne prevelika. Svaki dan nastojim pripremiti drugu vrstu – trilje, oradu, brancina, lista ili škarpinu – uglavnom na žaru ili u pećnici. Kad zbog lošeg vremena nema bijele ribe, odlučim se za skuše ili tune koje ispečem kao odreske na žaru. U preostala dva dana u tjednu izabrat ću teletinu i junetinu, ili bijelo pileće ili pureće meso – veli Elio, koji kuha za sebe i svoju plesnu i životnu partnericu Patriciju Miletić.

Domaća maneštra

Kao pristaša svježe i pravilno pripravljene hrane, upotrebljava isključivo svježe prešano istarsko maslinovo ulje od tri-četiri sorte maslina. Kako njegova obitelj ima maslinike kod Duge uvale, 15-ak kilometara od Pule, i Elija zapadne pokoja boca domaćeg ulja. Osim ribe, u njegovoj je kuhinji obilno zastupljeno i povrće – blitva, špinat, cikorija i brokula, a vrlo često pripravlja maneštru s ječmom ili grahom, u koju doda i malo koromača. Dok sudi u Plesu sa zvijezdama, vikendima boravi u Zagrebu pa katkad svrati u bistro Laganini, s istarskom kužinom, gdje najradije pojede istarsku maneštru s mladim kukuruzom, mrkvom i grahom, koja se obvezno mora kuhati s kosti od pršuta – te istarsku supu.

Jela kojima bi Elio Bašan, inače inženjer brodogradnje koji je svoju struku zamijenio plesnim koracima, dao najvišu ocjenu su integralna pašta kuhana al dente s ribljim umakom, juha od pet vrsta ribe, s povrćem i maslinovim uljem na kraju, te pokoja kriška domaćeg pršuta. I svoj najdraži ples, fokstrot, uz muziku Franka Sinatre, uspoređuje s laganom ribljom večerom: jer plesač fokstrota klizi podijem lagano, poput ribe u moru. A jela s mnogo paprike i začina, napominje, odgovarala bi salsi.

Jagoda Zamoda

16. prosinac 2025 14:49