SAN O GLUMI

Marko Cindrić: Prao sam suđe i plašio djecu za novac

Dok ga u televizijskom serijalu “Lo­­za” gledamo u ulozi problematičnog Filipa Gamulina, pripadnika zlatne mladeži ovisnog o kokainu i ženama, 27-godišnji zagrebački glumac Marko Cin­drić već je u nekom drugom filmu.

Upravo, naime, traje ovogodišnji Festival nove drame koji je osnovao u Za­­­g­­rebu lanjskog studenog, nakon povratka iz Londona gd­je je završio studij glume. U tom mu je projektu glavna pomagačica i suradnica njegova djevojka Rea Brčić (28), diplomirana ekonomistica i dizajnerica, s kojom je u vezi devet godina. No, njihova je ljubav proljetos zakratko bila na kušnji zbog Markove uloge profesora Ive Nikolića, na čiji su šarm padale studentice u sapunici “Pod sretnom zvijezdom”. Jer Rei nije baš bilo svejedno što joj se dečko ljubakao s mladim glumicama.

– No, razumjela me, poštuje to što radim i, što je najvažnije, vjeruje mi. A ja ne krijem da volim upoznavati nove žene i biti u njihovu društvu. Uostalom, oduvijek sam okružen ženama: odrastao sam uz tri sestre, žene su me pripremale za prijamne ispite, i jedini sam muškarac, uz sedam žena, u ekipi našeg Nu: Write Theatre Festivala – kaže Marko Cindrić, prvi hrvatski glumac koji se može pohvaliti diplomom prestižne The Oxford School of Drama.

No, na toliko željeni studij glume upisao se s 22 godine, tek u petom pokušaju – nakon tri neuspjeha u Zagrebu i jednog u Londonu.

– Kad me i treći put nisu primili u Za­­grebu, za­­pi­­tao sam se: što ja tu ra­­dim, zašto ne bih po­­kušao negdje drugdje – priča Mar­­­­­ko, koji je u Lon­don prvi put otišao 2005., nakon što ga je četiri mjeseca pripremala glumica Jadranka Kra­ji­na, koja je završila London Academy of Music and Dramatic Art. Prijavio se na čak tri škole, a kad je na Guild­­hallu ušao među sto od 1600 kandidata, bio je si­­guran da je na dohvat cilja. No, opet se razočarao… Vratio se u Zagreb i diplomi­­rao ekonomiju koju je, kaže, studirao kao pokoru dok je pokušavao ostvariti svoj san o glumi. Zarekao se da će još jednom pokušati, a uspjet će, uvjeravao se, bude li ži­­vio u Engleskoj. Sedam mjeseci je u Londonu konobario, a vi­­kendima prao posuđe u pubu.

– Ovaj put odlično me pripremila Simona Pa­­la­­tinuš, voditeljica glumačkog studija Kubus, i čim sam na Oxfordu prošao prvi od tri kruga, znao sam da je to škola za mene. Od tisuću prijavljenih primljeno nas je osamnaest, a ja sam među njima bio jedini stranac. Napokon sam se upisao na glumačku akademiju, no tek tada su po­­čele moje muke: kako na­­mak­nuti silan novac za tri godine studija.

Kao ambiciozan student, na akademiju je dolazio prije svih i vježbao akcent te odlazio posljednji, a cijelo je vrijeme na­­por­no radio: kosio travu oko akademije, koja se nalazi usred polja, vikendima u zalogajnici spravljao i prodavao sendviče, dobro razmislio prije ne­­goli bi potrošio pet funta za pivo u pubu… U Lon­donu, gdje je pohađao završnu godinu, zarađivao je kao biljeter u kinu i kazalištu, bio glumac u Muzeju voštanih figura, plašeći posjetitelje na horor-atrakciji, snimio dva kratka filma, u jednom glumeći silovatelja u umobolnici.

– Konkurencija u Londonu je golema i koliko god je moj engleski bio dobar, zbog imena i prezimena uvijek su me zvali na audicije za Isto­čno­eu­rop­ljane ili Marokance, zbog crne kovrčave kose.

Kad se već teškom mukom dokopao Londona, i nakon što je u srpnju 2009. diplomirao, Marko Cindrić se rukama i nogama borio da ondje i ostane. Vjerovao je da će mu produljiti vizu, ali kako su postrožili zakone, odbili su ga. To ga je šokiralo, ali nije se tek tako dao iz Engleske: za pomoć se obratio gradonačelniku i parlamentu, a na sudu je predočio 50-ak preporuka priznatih glumaca, redatelja i producenata s kojima je radio te ponovno zatražio vizu.

– Ali opet su me odbili. I za sedam sam dana mo­­rao napustiti Englesku.

Jagoda Zamoda

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst o Marku Cindriću pročitajte u tiskanom broju Glorije (br. 880) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
30. travanj 2024 01:58