DOMAĆE JE DOMAĆE

Mirna Medaković i Ozren Grabarić: agramerske navike za stolom

Svatko za stolom ima slabu točku, neko jelo za kojim poseže i kad nije gladan, a za nas dvoje to su jabuke u šlafroku – otkrivaju Mirna Medaković i Ozren Grabarić , protagonisti kriminalističkog serijala “Počivali u miru”, koji se petkom prikazuje na HTV-u. Ali 27-godišnju glumicu i 32-godišnjeg stalnog člana Dramskog kazališta “Gavella”, kao prave fajnšmekere, ne spaja samo taj tradicionalni zagrebački desert, kojim su često završavali ručkovi u njihovim obiteljima, već i ostali agramerski specijaliteti, poput ajngemahtesa, šnicla s umakom od gljiva, bučnice, raznih savijača, štrukli…

– Kod nas doma često se kuhao pileći ujušak, ili, po zagrebački, ajngemahtes. Nakon što bi se bijelo meso i bocke ispekli ili ispohali, sitnež koja je ostala od pileta kuhala bi se s bogatim grincajgom, dodalo se i malo korabice i karfiola, i na kraju su se ukuhale noklice. Tanjur ajngemahteca podsjeća me na djetinjstvo pa ga rado i sam pripravljam – kaže Ozren Grabarić.

Za razliku od svog kolege, koji uživa u kuhanju, Mirna Medaković je rjeđe za štednjakom. Ali ne zato što ne voli kuhati, već stoga što ima dobre prijatelje koji su je jako razmazili. Uz izliku “zašto bi kuhala samo za sebe”, često joj donose pileće pohance, juhice, kolače, a najviše je razvesele šnenokle.

– Čim vidim snježne oblačiće u kremi od koje cijela kuhinja zamiriše po vaniliji, raspametim se. Tada su mi oči veće od želuca i čini mi se da bih cijelu zdjelu mogla pojesti – kaže finalistica Plesa sa zvijezdama.

Tanja Vučičević

Pročitali ste skraćeni tekst o kuhinji Mirne Medaković i Ozrena Grabarića. U tiskanom izdanju Glorije (br. 941) saznajte i preostale detalje te pronađite recepte. Možete se pretplatiti i na PDF izdanje.

Linker
30. travanj 2024 16:46