DINKO BOGDANIĆ

Moj plesni dar za prvu damu

Kad se na praizvedbi baleta “Ana Karenjina” na pozornici riječkoga HNK Iva­na pl. Zajca, u ulozi energičnog Alek­sandra Karenjina, pojavio koreograf i redatelj Din­ko Bogdanić (58), nastao je tajac. Prvo među plesačima, koji su očekivali naj­av­lje­nog kolegu Valerija Ras­ska­zo­va, a u nedo­umici je bila i publika.

Mnogi su povjerovali da je Din­ko Bogdanić, zapravo, spasio premijeru uskočivši umjes­to spriječenog ruskog solista. Istinu su znale samo zvi­jezde večeri, plesači Boja­na Nena­dović Otrin i Roni Savković, ravnatelj Baleta Staša Zurovac, a dan prije premijere nešto je naslućivala i intendan­tica Nada Matošević, koja je na predstavi dirigirala or­kes­trom. Nai­me, nakon generalne probe, kad su svi plesači otišli s po­zornice, Dinko je zamolio dirigenticu Matošević da još malo zadrži orkestar, a potom i da mu odsviraju dionice Ane i Aleksandra. Zatim je s Bo­janom kao Anom Kare­njinom izveo na pozor­nici njihove zajedničke scene, ne govoreći nikome čemu taj dodatak pokusu. Tek kad se nakon premijerne izvedbe spustio zastor i stišao petnaestominutni pljesak, otkrio je tajnu.

– Kad sam doznao da na premijeru dolazi gospođa Milka Mesić, a znajući kako godinama prati moje stva­ralaštvo, želio sam je iznenaditi i zahvaliti joj za svu dosadašnju potporu. Želio sam iznenaditi i riječku publiku, koja me na pozornici svojega kazališta nikad nije vidjela kao plesača. Bio je krajnji čas, jer moje ­plesačko vrijeme je iza mene. Sad nisam imao tremu, jedino žeravicu u trbuhu da ne pogriješim pas de deux. Na prigodnome domjenku gospođa Milka Mesić, koja je samozatajno ušla u gledalište s desetak minuta zakašnjenja, komplimentirala je Dinku riječima: – Vratili ste me u lijepe dane!

Noć u operi

Kad su mu potkraj prošle sezone predložili da u Rijeci postavi balet kojim se, i kao koreografkinja i kao plesačica, proslavila Maja Plisecka, umirovljeni ple­sač, bivši ravnatelj Baleta HNK, koreograf i član žirija u showu Ples sa zvijezdama Dinko Bogdanić to je prihvatio kao jedan od najvećih profesionalnih izazova. I uopće nije dvojio kome povje­riti uloge Ka­re­nji­ne i Vronskog.

– Bojana i Roni dugogodišnji su mi dragi suradnici. Kao plesači na vrhuncu karijere sazreli su za dra­m­ske plesne uloge. Naprosto su sjajni – hvali Dinko Bogdanić plesače kojima je njegova zahtjevna koreografija iscrpila i posljednje atome snage. I u Novu go­dinu neumorni Dinko Bogdanić ući će radno, kao umjetnički konzultant izravnog prijenosa novogodišnjeg dočeka iz pariške Opere.

Željko Slunjski

Linker
01. svibanj 2024 15:36