KUHINJA DORE FIŠTER

Moja Eva jede sve

Imam sreću što Eva jede apsolutno sve pa barem za sada nemam nikakve brige s njezinom prehranom. Mnoge mlade mame zavidno me gledaju dok s mukom nagovaraju svoje klince da nešto pojedu, a moja Eva sama traži još – kaže zagrebačka glumica Dora Fišter Toš koja je sa suprugom Tadejem i 11-mjesečnom kćerkicom Evom kao voditeljica programa Pulskog filmskog festivala sedam dana uživala u ljepotama Istre.

Tako su otkrili stanciju Negričani blizu Vodnjana kamo su gotovo svaki dan odlazili na ručak uživajući u delicijama koje im je pripravljao vlasnik i kuhar Mario Modrušan. Kao najzahvalniji gost pokazala se malena Eva koja je s velikim apetitom jela sve što se pred nju stavilo. Naravno, brižna je mama pazila da jela ne budu previše začinjena, no Eva nije mogla odoljeti rižotu s povrćem i šafranom. – Kad sam se prije četiri godine iz Zagreba preselila suprugu u Kicar, mjesto blizu Ptuja, nisam znala uopće kuhati. No, bračni život “natjerao” me da postanem bolja domaćica pa danas ukuhavam pekmeze od voća koje raste u našem vrtu, pečem pite od trešanja koje također ondje rastu. Prve godine sam čak imala i mali povrtnjak, no zapustila sam ga otkad se rodila Eva, a i zato što sam zbog posla često u Zagrebu – priča 30-godišnja glumica koja se i ove jeseni na neko vrijeme vraća u Zagreb: razlog je snimanje četvrte sezone serijala “Odmori se, zaslužio si”, u kojemu glumi Bibu, kćer svojih televizijskih roditelja Ive Gregurevića i Vere Zime.

Imuna na debljanje

Najveću pomoć oko kćerkice Dora ima od supruga Tadeja Toša, glumca Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora. Tako je bilo i u Puli: dok je mama radila, s Evom je bio tata koji zna raditi sve što joj treba: kupati je, mijenjati pelene, hraniti i uspavljivati. – Njih se dvoje izvrsno slažu. Tadej mi je velika pomoć u svemu. Ja kuham, a on opere suđe. Baviti se Evom njemu je veliko zadovoljstvo tako da zaista uživam u obiteljskom životu – kaže glumica koja zbog vitke linije izgleda mlađe od svojih godina. – Već mi je dosadilo da me stalno ispituju zašto sam mršava jer i ja, kao i moja Eva, volim jesti. Jedem zapravo mnogo, no ništa me se ne prima, a to mogu zahvaliti genima. Željela bih dobiti koji kilogram, ali koliko god se trudila, to mi je zasad nemoguća misija – kaže Dora koja ipak pazi što pripravlja svojoj obitelji. Kod njih je na meniju uvijek mnogo povrća, a od mesa najčešće piletina jer, kaže, blizu je Ptuj, grad poznat po Perutnini koja proizvodi kvalitetno meso od peradi. Piletinu pripravlja na “tisuću” načina, dok joj pečenje nekog drugog mesa još ne ide od ruke. Obožava sve povrće, najviše blitvu i tikvice, a na njezinom stolu često se nađu razne vrste rižota i tjestenine s umacima, a specijalitet joj je sataraš. Ponosna je što je potekle zime s Tadejem prvi put pekla rakiju – od svojih šljiva. – Zaista uživam u životu na “selu”, u miru i prirodi koja nas okružuje, a kad mi baš uzmanjka civilizacija, skoknem do Zagreba do kojeg mi treba sat vremena automobilom. I Tadeju do kazališta u Mariboru treba također sat vremena vožnje, tako da smo često u autima pa nam se povratak kući čini kao najljepši i najbolji odmor.

Ines Stipetić

Linker
28. travanj 2024 18:09