JAKOV SEDLAR

Moja gospođica Julija

Ovo mi je jako važno i hvala vam što ste pristali na taj posao – rekla je 48-godišnja ukrajinska premijerka Julija Vladimirovna Timošenko otvarajući vrata svog kijevskog doma Jakovu i Dominiku Sedlaru, dvojici hrvatskih filmaša koji za “Coppola Productions” iz Londona snimaju dokumentarni film o prvoj dami ukrajinske politike.

Ukrajinska premijerka, čiji je “zaštitni znak” pletenica ovijena oko cijele glave, doista je fascinantna osoba. Do ulaska u politiku imala je lanac videoteka, a obogatila se na poslovima s plinom. Nakon aktivnog sudjelovanja u “narančastoj revoluciji” i otvaranja nove stranice ukrajinske povijesti, postala je premijerka, a 2005. našla se na trećem mjestu Forbesove liste najutjecajnijih žena. Ispred nje su bile američka državna tajnica Condoleezza Rice i kineska političarka Wu Yi. Za jedne je Julija Timošenko Ivana Orleanska, za druge čelična lady, treći je nazivaju plinskom princezom, oni koji joj sjede preko puta u pregovorima, kažu da je “buldožer” koji ništa ne može zaustaviti, a redatelj Jakov Sedlar doživio je Juliju Timošenko kao vrlo toplu osobu.

– Mog sina i mene ukrajinska premijerka primila je u svom domu i puna tri sata razgovarali smo vrlo otvoreno o cijelom njezinom životu. Upoznali smo njezina muža i 29-godišnju kćer, dala nam je na uvid u sve fotografije i mnogo zanimljivog materijala za film. Ona je inteligentna, šarmantna, odlučna, vrlo obrazovana i topla osoba o kojoj će u filmu govoriti i političari Bill Clinton, Margaret Thatcher, Vladimir Putin te ruska pjevačka diva Ala Pugačova i brazilski književnik Paulo Coelho. Film će u listopadu biti prikazan u New Yorku, a zatim slijede premijere u Washingtonu, Torontu, Parizu i Berlinu. U filmu se pojavljuje i glumac Armand Assante, koji će interpretirati tekst koji su napisali Barry Morrow, Chris Anderson i Ron Assouline.

Diana Šetka

Linker
12. svibanj 2024 12:28