EKSKLUZIVNO: CANAN ERGUDER

Moja ljubavna priča iz sapunice

Kad je prihvatila ulogu Ede u TV serijalu “1001 noć”, 34-godišnja glumica Canan Ergüder nije ni slutila da će joj se život preko noći sasvim promijeniti. Zahvaljujući ulozi zaručnice pokojnog Šeherezadinog supruga Mehmeta, koji ju je ostavio zbog Šeherezade, Canan Ergüder je postala jedna od najpoznatijih turskih glumica. Ali i jedna od najomraženijih, jer su je mnogi gledatelji poistovjetili za zločestom Edom koja se nakon povratka iz Amerike, u posljednjih šezdeset epizoda “1001 noći”, potrudila zagorčati život svim protagonistima serijala. Osim toga, na snimanju se zaljubila u glumca Tardua Florduna , s kojim je započela vezu dok je još formalno bila u braku s američkim redateljem i snimateljem Christopherom Burkeom, s kojim je živjela u New Yorku. To joj konzervativni turski mediji nisu mogli oprostiti pa je njihova veza otpočetka smatrana skandaloznom. Baš kao i Onura i Šeherezade: jer Halit Ergenc bio je “friško” u braku kad je pokleknuo pod čarima neodoljive Bergüzar Korel .

No, bilo je i dodatnih razloga za senzacionalizam. Naime, Tardu Flordun godinama je na glasu kao grubijan i nasilnik. Njegove dvije prethodne veze bile su vrlo burne, čak se s partnericama i fizički obračunavao, pa je malo tko vjerovao da će promijeniti svoju naglu ćud. Ali čini se da ga je Cardan Ergudar, kći umirovljenog rektora istanbulskog Sveučilišta Bogazici, ipak uspjela dovesti u red.

– Tardu ima divlju stranu, ali baš to me privuklo k njemu. Već dvije godine smo u vezi i savršeno se nadopunjujemo – kaže Canan Ergüder, koja je sa svojim dragim ljetos posjetila Dubrovnik i Zagreb. Nikad neće, kaže, zaboraviti ljepotu jadranske obale i posjet galeriji War Photo Ltd. u Dubrovniku, čiji ju je postav oduševio. Jedino žali što nije imala dovoljno vremena da u Zagrebu potraži prijatelje iz tinejdžerskih dana, s kojima je početkom devedesetih u Beču tri tjedna učila njemački.

– Godinama smo bili u vezi, pisali smo jedni drugima pisma, ali smo se s vremenom pogubili. Baš bih voljela ponovno uspostaviti kontakt s njima.

Kako ste dobili ulogu Ede u “1001 noći”? – Pošto sam 14 godina provela u New Yorku, gdje sam završila studij glume i dobila prve uloge u kazalištu i na filmu, vratila sam se u Tursku zbog uloge u serijalu “Oštrica noža”. O takvoj sam ulozi u Americi mogla samo sanjati. Producenti su, izgleda, bili veoma zadovoljni mnome pa su mi odmah potom ponudili još veću ulogu, Ede, u trećoj sezoni “1001 noći”.

Kako ste reagirali kad ste shvatili da je vaš lik glavna zlica u serijalu? – Zatražila sam sastanak sa scenaristima koji su mi objasnili što Edu zapravo pokreće. Njezina zloća je odraz povrijeđenosti duše, na neki način ona se osvećuje za svoj životni poraz. Za prekid zaruka s Mehmetom ona krivi Šeherezadu. Što svaka žena, vjerujem, može razumjeti. Osim toga, znala sam da je “1001 noć” jedan od najpopularnijih serijala u povijesti turske televizije, pa sam zbog nje odlučila produljiti svoj boravak u Turskoj, kamo sam se nakon svega konačno i vratila.

Je li ljubav presudila toj vašoj odluci? – Sigurno, ali i poslovni uspjeh. Godinama sam planirala vratiti se kući, ali nisam to sa sobom raščistila sve do početka snimanja “1001 noći”. Četrnaest godina sam živjela u New Yorku i činilo mi se da me ondje čeka još stotinu nezavršenih stvari.

Mislite li pritom i na svoj brak? – Ne. Jer i prije nego što je stigla ponuda iz Turske, naš brak je i za mene i za mog supruga bila gotova priča. Jedino se zbog mog zgusnutog rasporeda i stalnih snimanja nismo stigli formalno razvesti. Nakon što sam prihvatila ulogu Ede, pune dvije godine nisam imala slobodan tjedan u kojem bih mogla otputovati u Ameriku i okončati razvod.

Zašto ste se vratili kući iz obećane zemlje? – U jednom trenutku sam udarila glavom o zid i shvatila da mi je 31 godina te da više konobarim nego glumim. Što nije ništa sramotno. Dapače, veoma mi se sviđa taj posao i zahvaljujući njemu sam uopće mogla ostati u Americi, studirati, čekati na uloge. Ali ipak nisam došla u Ameriku da bih bila konobarica. I kad sam to shvatila, odlučila sam da nešto moram promijeniti u svom životu. Ili otvoriti vlastiti restoran u New Yorku ili se vratiti u Tursku i konačno ozbiljno početi glumiti. Prevladala je gluma.

Kruno Petrinović

Pročitali ste skraćenu verziju intervjua. Cijeli intervju pronađite u tiskanom izdanju Glorije (br. 830) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
06. svibanj 2024 10:15