SVE ZA OBITELJ

Najromantičniji potez Ivana Ljubičića

Nakon dva desetljeća uspješne karijere, Ivan Ljubičić (33) oprašta se od tenisa. Svoj posljednji meč naš najbolji tenisač odigrat će sredinom travnja u Monte Carlu, gradu na Azurnoj obali koji mu je već 15 godina dom, ali koji mu je bio i “odskočna daska” na putu do svjetskih teniskih visina. Ni sam ne zna kako će reagirati u tim emotivnim trenucima, ali siguran je da je donio pravu odluku.

Dječak koji je kao trinaestogodišnjak pobjeglo od rata iz Banjaluke, postao je 1997. stanovnik Monte Carla, njegovo ime postalo je poznato u cijelom svijetu, a svaki svoj uspjeh i neuspjeh proživljavao je sa svojom obitelji, koja će i u Monte Carlu biti na tribinama. A njegovo srce u tom će trenutku biti prepuno ljubavi za suprugu Aidu, troipolgodišnjeg sina Leonarda i četveromjesečnu kćerkicu Zaru, jer za sve što je s mukom postigao, oni su mu bili veliki poticaj i najveća nagrada.

Koliko je u vama sazrijevala ta odluka o prekidu karijere? – Skoro godinu dana. Htio sam se oprostiti već lani, nakon što sam na turniru u Miamiju zbog problema s gležnjem i koljenima, koji me još muče, jedan meč odigrao loše. Ali sam razgovarajući s trenerom, suprugom i prijateljima, shvatio da u meni ima još tenisa i da nisam spreman za definitivni prekid karijere. No, nakraju mi je postalo da stvarno više nema nikakvog smisla treninge i igru prilagođavati ozljedama i mučiti se sputanim pokretima zbog kojih ne mogu dati maksimum. A konačnu odluku donio sam početkom ožujka u Dubaiju. Probudio sam se oko četiri ujutro i rekao – sad je dosta.

Kako je na vašu odluku reagirala vaša supruga? – Moja supruga Aida predložila mi je da ipak još malo razmislim, ali za mene je to bila gotova stvar pa je to prihvatila. Ali, u konačnici, ta moja odluka nije nam život preokrenula naglavačke. Malo ćemo manje putovati, ja ću moći preuzeti dio brige oko djece, a imat ćemo i malo više slobodnog vremena. Ipak, moram priznati da mi nije lako i da ni sam ne znam kako ću reagirati kad odigram svoj posljednji profesionalni meč.

Što ste najromantičnije učinili za nju? – Kad sam imao 19 godina i letio u Ameriku, napisao sam joj pismo na 28 stranica. Iskreno, više se ne sjećam što sam u njemu napisao, ali mora da je bilo svašta, jer sam tada još bio jako romantičan. Mislio sam da ga je bacila, ali, eto, za vrijeme ovog intervjua doznao sam da ga sve ove godine čuva u starom stanu.

Što ćete si priuštiti, a zbog tenisa dosad niste mogli imati? – Ljeto! Odmor od 1. lipnja do 1. listopada, samo za nas četvoro. To mi je stalno nedostajalo. Uvijek samo imao tjedan ili najviše deset dana odmora.

Snježana Dragojević Harapin

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Opsežni intervju s Ivanom Ljubičićem, ali i prekrasne obiteljske fotografije, pronađite u tiskanom izdanju tjednika Gloria (br. 900) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
02. svibanj 2024 21:14