POMOĆ FRIŠKIM KREATIVKAMA

Naviknite se na olovku

Ima nešto u bjelini papira pred čijom prazninom ustuknu čak i iskusni blogeri, prekaljeni novinari ili pisci opće prakse zavidne kilometraže, piše Irena Krčelić u e-newsletteru Via positiva. Svatko nađe svoju omiljenu izliku. Ne bi bilo loše provjeriti e-mail. Zaviriti na Facebook. Pojesti sendvič s majonezom. Nazvati tetu Boženu. Naručiti knjige s Amazona… U tom se trenutku čak i glancanje parketa čini kao izvrsna ideja.

Počinjete li tek tesati umijeće pisanog izražavanja, bjelina papira može izgledati nesavladiva. To je pravi trenutak da se podsjetite kako je pisanje obična vještina – jednostavna i svima dostupna.Ispočetka će možda trebati dosta vemena da izrazite misao i raspišete što ste naumili. No, jednom kad se naviknete na olovku i tipkovnicu, steknete rutinu i uhodate se, stvarat ćete brže, lakše i razigranije.

Evo tri ideje kako razviti pisalačku naviku:

1) Svaki dan napišite nešto

Pisanje se, koliko je meni poznato, može naučiti samo na jedan jedini način. Pišući!Zapisujete li svakodnevno ideje koje vam padnu na pamet, s vremenom ćete razviti dnevnu rutinu, a ona pomaže u trenucima krize. Čak i kad niste inspirirani i ništa vam se ne da, a pogotovo u trenucima kad mislite kako nemate ništa za reći – pišite.

Julia Cameron, autorica nezaobilaznog pomagala blokiranih kreativaca (Umjetnikov put i Zlatni rudnik – obje knjige možete pronaći u domaćim knjižarama i knjižnicama), sugerira jednostavnu vježbu, prikladnu svima, a posebno početnicima: jutarnje stranice.

Svakog jutra ispišite tri stranice toka svijesti. Samo uzmite olovku i krenite. Bez razmišljanja i kalkuliranja. Što god vam padne na um, zapišite. Nemojte cenzurirati. Ideja je da se naviknete zapisivati i sprijateljite se s olovkom.

Poželite li otvoriti blog, samo naprijed – tipkajte. Ipak, moja je sugestija: provedite bar tri mjeseca druženja s dobrom starom kemijskom olovkom, prije nego se bacite na kuckanje po računalu. U ranoj fazi iskušenje da stisnete tipku delete može biti preveliko.

2) Oformite kružok

Okupite nekoliko zainteresiranih i pokrenite spisateljski kružok. Ili se upišite na tečaj – otvorena učilišta povremeno nude radionice kreativnog pisanja. Književni klub Booksa bar jednom godišnje organizira radionice proze i poezije. Takva vrsta grupnog rada od neprocjenjive je koristi. Redovni sastanci, dijeljenje radova, davanje i primanje konstruktivnih komentara, kao i aktivna podrška grupe nahranit će vas pozitivnom energijom. Iskoristite moć sinergije, kao povoljan vjetar u jedra radne bilježnice.

Osim toga, uz redovite odlaske na radionicu i radu na zadaćama, brže ćete usvojiti pisalačku naviku.

3) Nosite sa sobom malu bilježnicu

Blokić ne služi samo tome da zabilježite genijalnu ideju koja će vam pasti na pamet u redu za pečene kestene. Inspiracija se može aktivirati bilo gdje, no rijetko se događa da udari poput munje. Najčešće joj je potreban blagi uvod. Dobre ideje pronalaze put do svjetla dana na različite načine, no ritmičke, repetitivne aktivnosti mnoštvo pisaca spominje kao broj jedan.

Olovku i komad papira dobro je imati sa sobom kako biste male vremenske odsječke (dok čekate kolege, vozite se u autobusu ili sjedite mokre glave kod frizera) mogli koristiti za maštanje i skiciranje.

Čak i ako ste jako zaposleni, svakoga dana možete odvojiti nekoliko minuta za šaranje i črčkanje po blokiću. Izvadite ga iz torbe i stavite u džep. Nek’ vam se nađe pod rukom dok stojite u redu pred blagajnom ili u uredu resetirate internetsku vezu… Najbolje ideje često nam u život ulaze kroz vrata naoko beznačajnih sitnica.

Izvor: Via positiva

Linker
26. svibanj 2024 23:10