VICTORIA BECKHAM

Njene haljine imaju šika

Pitanje: je li za uspjeh u modnom svijetu važnije imati talent ili dobre “manekenke” – slavne osobe koje će modele “prošetavati” po odabranim mjestima, odnosno po medijima? Teško je naći pravi odgovor, no Victoria Beckham time ne razbija glavu: ona ima i jedno i drugo.

Nekadašnja spajsica, koja je proteklih deset godina slavu stekla kao supruga nogometne zvijezde Davida Beckhama i kao trendseterica bez premca, nakon dizajniranja traperica, naočala, torbica i nakita te lansiranja mirisa, od lani je i kreatorica odjeće. I to vrlo uspješna. Prvu kolekciju predstavila je u rujnu 2008., drugu u veljači ove godine, a treću proteklog rujna – sve u New Yorku, jer ova 35-godišnja Britanka obožava Sjedinjene Države u koje se doselila u ljeto 2007. kad joj je muž postao igrač losanđeleskog kluba Galaxy.

Koliko god Victoriju, majku trojice dječaka od deset, sedam i četiri i pol godine, kritizirali zbog pretjerane mršavosti, opsjednutosti odjećom i opsesivnog kupovanja skupih Birkin torbica, toliko su njene kreacije dobile komplimenata od modnih znalaca. “Njene haljine imaju šika, sofisticirane su i nosive istodobno”, najčešće su ocjene, dok sama kreatorica za njih kaže da nisu trendovske već “bezvremene” što je, dodaje, vrlo važno u ovo vrijeme recesije. Sve njene haljine prate liniju tijela i prekrivaju koljena (nalik na Diorove modele iz pedesetih), a izrađene su od prirodnih tkanina – svile, vune, krepa, kašmira, buklea… Znak prepoznatljivosti modela s potpisom Victorije Beckham je i patentni zatvarač otraga, koji se proteže od vrata do ruba haljine. Osim što vizualno izdužuje figuru, dizajnerica tvrdi da ima i vrlo praktičnu svrhu.

Pogledajte promidžbeni spot za kolekciju Victorije Beckham:

– Odijevajući moju haljinu ne trebate uroniti u nju i tako pokvariti frizuru i šminku”, objašnjava Victoria ne dodajući, međutim, da za odijevanje njenih haljina žena treba tuđa pomoć – ako nije riječ o osobi vrlo savitljivih ruku. Nije, naime, lako povuči najmanje metar dugački zatvarač – niz leđa.

Ima li asistenta pri odijevanju (muža, nekog od sinova?), Victoria Beckham ne otkriva dok ponosno u svakoj prilici nosi neku od svojih kreacija. I mada se svi zgražali zbog njenog gotovo anoreksičnog izgleda (“nisam na dijeti, sretna sam i zdrava”, izjavila je prošli tjedan na novi plotum optužbi), mora se priznati da je za modele iz vlastite kolekcije savršena manekenka. No, zaključak da te haljine pristaju samo nekome tko je visok i težak kao ona (162 centimetra i samo 41 kilogram), opovrgavaju Victorijine prijateljice i obožavateljice, sve odreda slavna imena.

Tako je Madonna potkraj prošle godine za snimanje erotskog editorijala za magazin W s brazilskim manekenom Jesusom Luzom (koji joj je nakon toga postao ljubavnik) odjenula Victorijinu crnu kožnatu haljinu bez naramenica s patentnim zatvaračem duž leđa. U njoj je izgledala vrlo seksi, baš kao i australska manekenka Elle MacPherson koja je nabavila identičan model. Dakle, ista haljina savršeno pristaje i ženi visokoj 162 centimetra (Madonna) i onoj visokoj čak 183 centimetra (Elle MacPherson). Varijantu istog modela nosi i sama Victoria te jedna druga slavna manekenka, Njemica Heidi Klum, koja je visoka 176 centimetara.

Ljubiteljicama dugačkog patentnog zatvarača na leđima pridružila se američka glumica i pjevačica Jennifer Lopez, koja se ipak htjela izdvojiti iz te grupice cura u crnome pa je odabrala haljinu u krem boji. Inače, Elle MacPherson nije ostala samo na jednoj kreaciji svoje prijateljice već je odjenula još jednu njezinu haljinu i ponovno potvrdila da ono što odlično stoji Victoriji, stoji još bolje njoj – 21 centimetar višoj i 17 kilograma težoj.

Victoria Beckham modni je uzor britanskoj mezzosopranistici Katherine Jenkins. Ona se već ranije nekoliko puta pojavljivala u istim haljinama (drugih kreatora) koje je nosila Victoria, a tako je nastavila i sada – kad Victoria nosi svoje kreacije. Treba li istaknuti da je Katherine nekoliko centimetara viša i dvadesetak kilograma teža od gospođe Beckham, a haljina joj stoji jednako dobro kao i tanahnoj kreatorici. Modele Victorije Beckham nosi i australska pjevačica Dannii Minogue (sestra mnogo poznatije Kylie Minogue) te američka glumica Blake Lively. Popis Victorijinih “manekenki” svakim je danom sve duži, što potvrđuje da je nekadašnja Posh Spice s pravom nosila svoj nadimak (otmjena) i da joj je moda u krvi.

Uostalom, i svojeg je supruga “dizajnirala” i od njega (uz sportsku) stvorila modnu ikonu. David Beckham vrlo je ponosan na ženin uspjeh, a kako je Victoriji krenulo, ona bi mogla, kad on ode u sportsku mirovinu, biti glavni hranitelj njihove peteročlane obitelji.

Sineva Pasini

Linker
03. svibanj 2024 18:40