DRUGA PRILIKA

Nova ljubav Otokara Levaja

Zagrebački glumac Otokar Levaj, 68-godišnji udovac, donedavno je tvrdio da ne postoji ni teoretska mogućnost da se opet zaljubi. Pa ipak, zvijezda serijala “Dolina sunca” – u kojem glumi liječnika Otta Čavara – nenadano je, u ovim zrelim godinama, pronašao srodnu dušu. Baš kao i dr. Čavar, koji se u serijalu oženio kolegicom Verom (glumi je Nada Abrus). U stvarnom životu, Otokar Levaj se zbližio s devet godina mlađom Omišankom Olgicom Gašparić, vlasnicom mjesnog butika, koja je već sedam godina udovica.

Nova ljubav “zaskočila” ga je na mjestu koje budi uspomene na njegovu pokojnu suprugu, kostimografkinju i akademsku slikaricu Rutu Knežević, koja je prije četiri godine podlegla posljedicama Alzheimerove bolesti – u obiteljskom ljetnikovcu Gandalj, smještenom u Lokvi Rogoznici nedaleko od Omiša.

Gandalj je posljednje mjesto na svijetu za koje je mogao pomisliti da će se tu odigrati sudbonosan susret: i danas odiše energijom njegove pokojne supruge, koja je osmislila gotovo svaki detalj u kući. Na stolićima se još mogu naći gumice za njezinu uvijek “neposlušnu” kosu, skice za kostime, omiljene knjige… Svi ti predmeti mnogo znače Otokaru Levaju i zato ih nije htio ukloniti.

Zdanje je ujedno spomen-galerija u kojoj su izloženi radovi oca Rute Knežević, omiškog slikara i kipara Ivana Joke Kneževića, koji ga je izgradio 1970. Zbog svih tih uspomena, Otokaru Levaju danas se čini da njegovo zaljubljivanje u drugu ženu baš u Gandalju, što na ribarskom žargonu znači kameni zaklon za ribe, nije bila slučajnost…

Tanja Vučićević

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Sve o novoj ljubavi Otokara Levaja pronađite u novom broju Glorije (br. 810) , koji je na kioscima od 15. srpnja.

Linker
04. svibanj 2024 08:56