FREIDA PINTO

Novi život nakon milijunaša

Na nedavnoj dodjeli Oscara indijska glumica Freida Pinto zablistala je u Gallianovoj kreaciji nadahnutoj Indijom. “Milijunaš s ulice”, film u kojem tumači glavnu ulogu, osvojio je čak osam Oscara, a pohvalama je bila zasuta i 24-godišnja Freida. Modni stručnjaci zapazili su njen profinjen stil i prije holivudskog spektakla, a kao nova modna ikona dospjela je na naslovnicu indijskog Voguea za ožujak. Poziranje za modni magazin nije joj bila nikakva novost jer je godinama kruh zarađivala kao model. Uloga u “Milijunašu s ulice” prvo joj je glumačko iskustvo, no bila je tako opuštena kao da je odrasla pred kamerama.

– Volim kameru, a i ona voli mene. Iskustva sam stjecala vodeći TV emisiju o putovanjima, a bavila sam se i manekenstvom… Oduvijek sam željela glumiti, no to je u Indiji veoma teško ako nemaš zaštitnika, nekog utjecajnog muškarca koji poznaje taj svijet i sređuje ti audicije – izjavila je Freida, koja je svog “zaštitnika” prvo dobila u redatelju “Milijunaša”, Britancu Dannyju Boyleu, a potom i u Woodyju Allenu.

Slavni američki glumac i redatelj ponudio joj je ulogu u svom novom filmu, u kojem glume i Naomi Watts, Josh Brolin i Anthony Hopkins. Zbog toga će se iz rodnog Mumbaija preseliti u London, što joj nije samo profesionalni izazov nego i privatno zadovoljstvo: bit će joj to, naime, prilika da i dalje viđa kolegu Deva Patela. U 19-godišnjeg britanskog glumca, kojeg smo nedavno gledali u tinejdžerskom serijalu “Skins”, Freida se zaljubila na snimanju “Milijunaša”. Sve to ne bi bilo nimalo čudno da lijepa Indijka nije – udana. Zapravo, o braku s 24-godišnjim Indijcem Rohanom Antaouom, marketinškim menadžerom iz Mumbaija koji joj je pomagao u karijeri, Freida ne govori. No, zato je mladi marketinški menadžer vrlo pričljiv i svoj očaj zbog odlaska supruge dijeli s javnošću.

Profesorica engleskog

– Napustila me nakon što se na snimanju zbližila s Devom Patelom. Mrzim taj film. Upropastio mi je život. Danas, gdje god se okrenem, vidim plakate za “Milijunaša s ulice” i njih dvoje na njima – ispričao je Antaou, koji se u Freidu zaljubio kao student, a nakon što su oboje diplomirali, u prosincu 2007. proveli su romantičan vikend u njegovom rodnom gradu Goi. Tog su se vikenda, nakon “impulzivne odluke”, u tajnosti i vjenčali. No, čini se da je za glumicu ono “do kraja života” značilo “dok ne postane slavna”.

Prije nego što je dobila svoju veliku priliku u “Milijunašu s ulice”, Freida Pinto bila je članica modne agencije Elite Model Management India, u kojoj je počela raditi još kao studentica te je snimila nekoliko velikih reklama – za automobile Škoda i žvakaće gume Wrigley’s. Na sveučilištu St. Xavier u Mumbaiju studirala je – i diplomirala – englesku književnost, a njen odličan engleski zasigurno je pripomogao u dobivanju poslova koji su uslijedili. Vodila je TV show Full Circle (Puni krug), ali i emisiju o putovanjima zahvaljujući kojoj je proputovala svijet – bila je u Afganistanu, Tajlandu, Maleziji, Singapuru, Indoneziji, Fidžiju…

Freidini roditelji su podrijetlom iz Mangalorea, obalnog gradića u južnoj Indiji, no obitelj živi u Mumbaiju: otac je bankar, majka ravnateljica srednje škole, a starija sestra Sharon je producentica na Indian News Channel. Odrastajući u Mumbaiju, gradu velikih zvijezda i centru bolivudske produkcije, većina djevojaka sanja o glumačkoj karijeri, no malo koja to uspije ostvariti.

– Šest mjeseci sam odlazila na audicije i – posrećilo mi se. Nisam mislila da ću proći, ali na moje iznenađenje, ušla sam u uži izbor i odabrana sam za ulogu. Bilo je to fantastično iskustvo – kaže glumica, koje se osobito dojmio rad s redateljem Dannyjem Boyleom.

– Vrlo je ohrabrujući, pušta vam da radite što hoćete, da pokazujete emocije i prenosite ih kako vam odgovara. Rekao bi nam kada bismo pogriješili i pokazao kako da to popravimo. Bilo je nezaboravno – priča glumica, koju su za ulogu pripremale mentorice Angelina Jolie i Kate Winslet.

– Angelina je posebna žena, ohrabrila me i savjetovala da uživam u svakom trenutku, ali i da ostanem nogama čvrsto na zemlji, dok mi je Kate dala toliko savjeta za glumu da ih ne mogu sve nabrojiti. Hvala im objema, bez njih bi mi Zapad bio potpuno apstraktan – kaže Freida Pinto.

Snježana Dragojević Harapin

Linker
03. svibanj 2024 13:45