/ iStock
GLAZBENO LJETO

Odabrali smo za vas 5 fantastičnih albuma kojima ćete upotpuniti ljeto

Može se činiti besmisleno slušati cijele albume kada postoji Youtube i slični servisi pa možete kada želite samo poslušati najbolje pjesme. Koliko god to ponekad možda i jest istina, ona ipak ne vrijedi za sve slučajeve.

Postoje albumi koji su toliko sjajni, toliko zaokruženi i, u ovom slučaju, toliko ljetni da je baš prava šteta ne poslušati ih u komadu, od prve do posljednje pjesme. Već smo vam predložili pet albuma za pet različitih doba dana, a sada vam nudimo još pet izvrsnih glazbenih ostvarenja koji će ljetu produljiti trajanje.

Vampire Weekend: Vampire Weekend

Prvi album finih njujorških momaka odjevenih u polo-majice i vestice pastelnih boja te je 2006. oduševio glazbeni svijet. Djelovali su nezainteresirano, pomalo štreberski, čak i blazirano, ali glazba koju su isporučili na prvijencu bila je sve suprotno od toga – nevjerojatno živa, iskričava, vesela i prpošna. Pomiješali su u savršenom omjeru melodije i ritmove inspirirane afro-popom s modernim glazbenim začinima i stvorili vlastiti prepoznatljiv zvuk koji izmiče definicijama i radosno iskače iz žanrovskih ladica. Svih jedanaest pjesama na albumu ima popriličan hitoidni potencijal, baš svaku poželite čuti još jednom kada je čujete prvi put i neizbježno vam se uvuku u uho pa vas tjeraju da ih pjevušite ili zviždukate. Atmosfera albuma je prozračna i vedra, nedvojbeno ljetna, ali ove pjesme nisu bez dubine. Poslušate li ih pozornije primijetit ćete i sitnog crva melankolije koji se krije ispod kristalne, osunčane površine, ali svijest o krhkosti trenutka ionako je nužan dio svakog ljetnog provoda.

Linker
18. travanj 2024 04:21