VICE VUKOV

Odlazak slavnog baritona

Nakon gotovo tri godine kome, u kojoj je bio od pada na stubama Hrvatskog sabora u studenom 2005., jedan od najpoznatijih estradnih umjetnika Vice Vukov preminuo je noćas u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockfellerovoj ulici u Zagrebu.

Vice Vukov rođen je 3. kolovoza 1936. godine u Šibeniku. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stekao je titulu profesora filozofije te talijanskog jezika i književnosti.

Šezdesetih godina je bio jedan od najpopularnijih pjevača, a dva puta je predstavljao Jugoslaviju na Euroviziji, prvo 1963. u Londonu s pjesmom “Brodovi” te u Napulju 1965. s pjesmom “Čežnja”.

No, na vrhuncu karijere u vrijeme Hrvatskog proljeća Vukov je završio na crnoj listi pedesetorice najistaknutijih ličnosti iz hrvatskog masovnog pokreta (MASPOK), zbog čega je bio prisiljen napustiti Hrvatsku. Početkom devedesetih sudjelovao je u osamostaljenju Hrvatske, nakon čega 1997. godine prelazi u HNS, a poslije postaje član Gradskog savjeta SDP-a. Imenovan je za veleposlanika Republike Hrvatske u Švicarskoj 2001., a dvije godine poslije ulazi u Hrvatski sabor kao nezavisni zastupnik.

Svoj posljednji koncert Vice Vukov održao je 2005., nedugo prije nesretnog pada u zgradi Sabora, u koji je kao nezavisni zastupnik na listi SDP-a ušao 2003.

U zastupničkim klupama proveo je dvije godine, sve do tragičnog događaja 17. studenoga 2005., kada je doživio tragičan pad na stubama. VIŠE: Pročitajte ospežni intervju s Dianom Vukov

FOTOGALERIJA: Vice Vukov – život u slikama

Vice Vukov: Što sam otkrio u vlastitom zrcalu

Linker
02. svibanj 2024 00:43