U 78. GODINI

ODLAZAK VELIKANA Preminuo je Arsen Dedić

Legendarni glazbenik i autor kultnih balada na kojima su odrastale i zaljubljivale se generacije preminuo je u Zagrebu u 78. godini nakon što je prije više od dva tjedna hospitaliziran zbog sepse.

Arsen Dedić bio je smješten na intenzivnoj njezi Interne klinike KBC-a Zagreb, a prije par dana stanje mu se drastično pogoršalo. Kao posljedica sepse, počeli su mu zatajivati svi vitalni organi, što se neslužbeno navodi kao uzrok smrti.

Legendarnom kantautoru u srpnju je ugrađen umjetni kuk u Krapinskim Toplicama nakon čega mu se zdravstveno stanje zakompliciralo. Budući mu je 2004. godine u Padovi presađena jetra i primao je imunosupresive, u startu je bio izložen većem riziku od infekcija, a iz istog razloga njegov je organizam bio preslab za novu operaciju.

Jedan od najcjenjenijih hrvatskih umjetnika za sobom je ostavio suprugu Gabi Novak, svoju odanu životnu družicu s kojom je proveo više od 40 godina, sina Matiju, kći Sandru i unuke Lu i Emanuelu.

Arsen Dedić bio je mnogostruko talentiran i originalan umjetnik – kantautor, pjesnik, skladatelj, književnik i prevoditelj dobitnik je i mnogobrojnih nagrada. Kiklop, Goranov vijenac, Porin, Zlatna arena, nagrada Vladimir Nazor samo su neka od priznanja koja je tokom svoje preko 50 godina duge karijere dobio za svoj glazbeni i literarni rad.

Rođen 28. srpnja 1938. u Šibeniku u siromašnoj težačkoj obitelj, Arsen je glazbeni talent naslijedio od oca koji je svirao nekoliko instrmenata u šibenskoj limenoj glazbi kamo je i njega uveo još kao dječaka. U Šibeniku je, usporedno s gimnazijom, pohađao i srednju glazbenu školu, te svirao u kazališnom orkestru. Od djetinjstva je prijateljevao s Vicom Vukovom i Mišom Kovačem jer su odrasli u istoj ulici.

Krajem 50-ih dolazi na studij u Zagreb – najprije upisuje pravo, a zatim Muzičku akademiju – i tu počinje njegovo djelovanje kao glazbenika, tekstopisca i skladatelja.

S Gabi Novak vjenčao se 1973. nakon što se rodio njihov sin Matija Dedić, danas također uspješan glazbenik. Ljubav Arsena i Gabi ubrzo je postala (i ostala) sinonimom za odano partnerstvo i vječnu romantičnu ljubav. I sam glazbenik često je isticao ključni utjecaj svoje supruge na svoj život i stvaralaštvo.

Arhiva

Foto: Arhiva

Arsen Dedić, obožavan od publike i cijenjen od svojih kolega, ostat će upamćen kao jedan od utemeljitelja i neprikosnoveni kralj šansone u Hrvatskoj i umjetnik specifična izraza koji je iza sebe ostavio neprocjenjivu literarnu i glazbenu baštinu.

Linker
02. svibanj 2024 06:52