IPAK NEDUŽNA

Paul McCartney: Yoko Ono nije kriva za raspad Beatlesa

Glazbenik Paul McCartney u intervjuu što ga prenosi The Guardian otvoreno je progovorio o utjecaju japanske konceptualne umjetnice Yoko Ono, udovice Johna Lennona, na sudbinu The Beatlesa.

– Ona definitivno nije zaslušna za raspad grupe koja se već razilazila. Mislim da bez njenog utjecaja John nikada ne bi napisao “Imagine”. Ona mu je otkrila avangardnu umjetnost i drukčiji način mišljenja. Kada je John odlučio napustiti bend to bi ionako učinio, tako da je ne možete ni za što kriviti – govori McCartney.

Koautoru pjesme “Yesterday” ipak je smetala Onina prisutnost na snimanjima i probama. No stvarne zamjerke upućuje Allenu Kleinu, biznismenu koji je pokušao nadomjestiti legendarnog menadžera Briana Epsteina nakon njegove smrti 1967. godine.

– On me posvađao s ostalim članovima, cjeloživotnim prijateljima i srodnim dušama. Ipak mislim da kraj nije stigao u krivo vrijeme. Ostavili smo lijep opus – govori McCartney, kojeg je s Lennonom spojila slična obiteljska sudbina – obojica su rano ostali bez majki.

The Beatlesi su svaki svojim putem pošli 1970. godine i mahom ostvarili uspješne samostalne karijere, a bez njihove glazbe rock ‘n’ roll bi danas zacijelo zvučao bitno drukčije.

Linker
27. travanj 2024 01:56