Facebook/Maestro HRT
BORKO PERIĆ

POBJEDNIK MAESTRA On ima nešto nedohvatljivo, jednostavno dirigentski

Pobjednik druge sezone HRT-ovog showa Maestro je glumac Borko Perić. Nakon pripetavanja s pjevačicom Jelenom Radan koje je presudilo njegovoj pobjedi maestro Fačini iznio je komentar koji na neki način objašnjava njegovu pobjedu:

– On ima nešto neizrecivo, nedohvatljivo, jednostavno dirigentski – rekao je maestro Fačini o pobjedniku Maestra 2015. godine.

Finalna večer sastojala se od dva kruga dirigiranja i pripetavanja koje su prolazili finalisti Borko Perić, Mile Kekin i Jelena Radan.

U prvom krugu Borko Perić ravnao je operom točnije djelićem iz Puccinijve opere Turandot, a dojam je bio nešto lošiji nego u prijašnjim emisijama u kojima je briljirao.

Maestro Kranjčević, iako je uputio i kritike, na kraju je ipak bio zadovoljan, a maestro Fačini baš i nije; rekao mu je da je dirigirao ispod svojih mogućnosti i onoga što smo do sada vidjeli. I koncertna majstorica Pustički Kunjko uputila je Borku male zamjerke, ali je i pohvalila njegovu disciplinu.

Mile Kekin dirigirao je djelićem Mascagnijeve Cavalerie Rusticane.

– Bili ste borac – bilo je jedino što je komentirao maestro Fačini, a i koncertna majstorica Pustički Kunjko je u istom tonu rekla kako se junački borio do kraja. Maestro Kranjčević dodao je kako je barem odjeven kao pravi maestro budući je bio u smokingu.

Jelena Radan dirigirala je Gotovčevom operom Ero s onoga svijeta.

– Prekrasno vas je gledati kako se razvijate od prve emisije – uputila joj je kompliment koncertna majstorica Pustički Kunjko te nastavila kako je njen nastup bio veličanstven.

– Moje najveće izneneđenje u ove dvije godine showa ste vi – rekao joj je maestro Kranjčević i dodao da je neminovno jako talentirana te da je oduševljen.

– Jedina dama u finalu i pomela dečke – komentirao je maestro Fačini i usput dodao par primjedbica.

Jelena je u prvom krugu dobila najbolje ocjene.

U drugom krugu Borko je ravnao Dvorakovom Devetom simfonijom Iz Novog svijeta i tu su ga članovi žrija pohvalili i ustvrdili da se vraća u formu.

Jelena je dirigirala Handelovim Mesijom, Hallelujah nakon čega su joj članovi žirija samo čestitali na izvedbi.

Mile je dirigirao Orffovom Carminom Buranom i zaradio pohvale žirija i najbolju ocjenu od najstrožeg člana žirija maestra Fačinija.

Nakon drugog kruga iz daljnjeg natjecanja ispao je Mile, koji je imao najmanji broj bodova, a Jelena i Borko krenuli su u pripetavanje s Beethovenovom Petom simfonijom.

Tu je, prema mišljenju Simfornijskog orkestra, koji je odlučivao o pobjedniku, ipak bio bolji Borko koji je prolašen pobjednikom.

Finalnu večer Maestra uveličala je i koncertna majstorica Mirijam Pustički Kunjko koja je na violini, uz pratnju HRT-ovog Simfonijskog orkestra izvela Massenetovu Meditaciju; Aljoša Jurinić za klavirom je izveo Chopinovu Etidu u c-molu, a svi natjecatelji zajedno dirigirali su Offenbachov Can-can.

Čuli smo i Ivana Krpana za klavirom te zbor HRT-a i akademski zbor I.G.Kovačić koji su izveli Beethovenovu Fantaziju za klavir, zbor i orkestar pod dirigentskom palicom maestra Kranjčevića.

Linker
19. travanj 2024 12:31