MOĆ KAZALIŠTA

'Pobunjenička' predstava Jana Fabrea gostuje u HNK

– Na pozornici je gužva, prošarana je oštrim svjetlima, protresena glazbom i eksplozivnim zvučnim efektima… Fabreov pripovjedni spektakl je uzbudljiv, vrtoglav, opasan. Iako mi sve zuji u glavi, predstavu bih odgledala odmah još jednom – napisala je novinarka The Village Voicea o predstavi “Prometej Krajolik II” Jana Fabrea.

Predstava gostuje u Zagrebu 16. rujna u 19:30 sati na pozornici HNK, a prikazuje se u sklopu 9. Festivala svjetskog kazališta. Nastala je u koprodukciji Teatra Troubleyn iz Antwerpena s više svjetskih teatra i festivala među kojima je i Zagrebačko kazalište mladih. Tekst predstave, po motivima Eshilove drame Okovani Prometej, potpisuju Jeroen Olyslaegers i Jan Fabre, koncept i režiju Jan Fabre dok međunarodni ansambl predstave čine devet izvođača, među kojima je i glumica Zagrebačkog kazališta mladih, Katarina Bistrović Darvaš.

Svjetska premijera predstave “Prometej, Krajolik II” održana je 20. siječnja 2011. godine u Montclairu (SAD). Nakon premijere predstava je krenula na turneju koja će trajati do kraja 2011. u sklopu koje će biti izvedena u više europskih zemalja.

Jan Fabre, redatelj, koreograf, pisac, slikar i kipar jedan je od najpoznatijih, najinovativnijih i najkontroverznijih svjetskih suvremenih umjetnika. Hrvatskoj se publici predstavio u više navrata, a zapažena je bila njegova izložba u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u travnju 2010. godine, kao i one u Dubrovniku 2003. i 2006. godine. Pedesettrogodišnji umjetnik rodom iz Antwerpena do danas je jedini suvremeni umjetnik koji je imao samostalnu izložbu u pariškom Louvreu (2008. godine).

Linker
29. travanj 2024 10:55