OBLJETNICA ROĐENJA

Povodom 85. rođendana Audrey Hepburn: Rijetke fotografije i najbolji citati

Dobitnica Oscara, modna ikona, slavna glumica i plesačica, oličenje elgancije i sofisticiranosti te UNICEF-ova ambasadorica dobre volje – Audrey Hepburn na današnji bi dan proslavila svoj 85. rođendan.

Nakon što je djetinjstvo provela u teškim uvjetima u Nizozemskoj, započela je baletnu, a potom i modnu karijeru.

Iako se nije smatrala lijepom i nikako nije mislila da ima lice za film – vrlo brzo su je prepoznali filmski producenti i počela je dobivati prve filmske angažmana, unatoč svom neiskustvu.

Osim ljepote, Audrey je bila i poliglot te je tečno govorila engleski, španjolski, francuski, nizozemski i talijanski jezik, a obožavala je čitati bajke.

Imala je dva neuspjela braka i dva sina, a ljubav svog života je pronašla tek u poznim godinama, Roberta Woldersa koji je sa njom ostao sve dok nije preminula od raka, 1993. godine.

Magazin Empire uvrstio ju je među 100 najvećih filmskih zvijezda svih vremena, a People među 50 najljepših ljudi na svijetu 1990.

Povodom objetnice njenog rođenja, danas smo vam izdvojili deset rijetkih fotografija i poznatih citata:

“Volim ljude koji me nasmijavaju. Iskreno mislim da je to stvar koju najviše volim, smijati se. Smijeh liječi mnoštvo bolesti. To je vjerojatno najvažnija stvar na osobi.”

Gregory Peck and Audrey Hepburn in a scene of the film
/ INTERFOTO USA/SIPA

Foto: Sipa/Cropix

“To je ta predivna staromodna ideja da drugi dolaze prvi, a ti dolaziš drugi. U tome se sastoji cijela etika po kojoj sam odgajana. Drugi su jednostavno važniji od tebe.”

English actress Audrey Hepburn with his dog

Foto: Sipa/Cropix

“Ljudi, čak više nego stvari, moraju biti restaurirani, obnovljeni, oživljeni, popravljeni i spašeni.”

English actress Audrey Hepburn with his dog

Foto: Sipa/Cropix

“U privlačnosti ženskog tijela nije samo riječ o mjerama. Ne trebam spavaću sobu da bih dokazala svoju ženstvenost. Mogu proizvesti isto toliko privlačnosti i berući jabuke sa stabla ili stojeći na kiši.”

Audrey Hepburn and her husband Mel Ferrer. FRANCE - 12/1964

Foto: Sipa/Cropix

“Volim samoću. Sretna sam kada od subote navečer do ponedeljka ujutro ostanem sama. Tako punim baterije.”

USA< Extrait du film
/ WEBER ANITA/SIPA

Foto: Sipa/Cropix

“Moj život bio je mnogo više od bajke. Prolazila sam kroz mnoge teške trenutke, ali za svaki od njih bila sam nagrađena.”

1C 2C
/ WEBER ANITA/SIPA

Foto: Sipa/Cropix

“Jednom sam čula definiciju: Sreća je zdravlje i kratko pamćenje! Da sam je bar ja izmislila, jer je veoma istinita.”

EXTRAIT DU FILM
/ NANA PRODUCTIONS/SIPA

Foto: Sipa/Cropix

“Izaberi dan i uživaj u njemu. Dan kako prolazi… Ljude koje srećeš… Prošlost me je naučila da cijenim sadašnjost i neću je kvariti brigama o budućnosti.”

RETRO:
/ NANA PRODUCTIONS/SIPA

Foto: Sipa/Cropix

“Ljepota žene nije u odjeći koju nosi, u figuri njezina tijela, ili načinu kako češlja kosu. Ljepota žene mora se vidjeti u njezinim očima, jer su ona vrata njezina srca, mjesto gdje se nalazi ljubav. Ljepota žene nije ni u crtama lica, prava ljepota odražava se u njezinoj duši. Ljepota je briga koju daje drugima i strast koju pokazuje, i ljepota žene s godinama samo raste!”

PARIS: Audrey Hepburn au debut des annees 50
/ UNIVERSAL PHOTO/SIPA

Foto: Sipa/Cropix

“Vjerujem u ružičasto. Vjerujem da smijeh najbolje izgara kalorije. Vjerujem u ljubljenje, u mnogo ljubljenja. Vjerujem da treba biti snažan kada sve krene naopako. Vjerujem da su sretne djevojke najljepše djevojke. Vjerujem da je sutra novi dan i vjerujem u čuda.”

Audrey Hepburn in the film :
/ SIPA

Foto: Sipa/Cropix

“Za privlačne usne – govori ljubazno. Za divne oči – gledaj ono najbolje u ljudima. Za dobru liniju – podijeli hranu s gladnima. Za lijepu kosu – dozvoli djeci da provlače prste kroz nju. Za pravilno držanje – hodaj s uvjerenjem da nikada nisi sam.”

Linker
25. travanj 2024 09:27