MARIJAN BAN

Povratak mornara

Umjesto otpjevane morske vile, 45-godišnjem splitskom kantautoru Marijanu Banu sve su snove ostvarili – srebrni rukometni reprezentativci. Njegova stara pjesma “Morska vila”, koja je na Melodijama hrvatskog Jadrana 1994. osvojila tek dva glasa publike te se plasirala na zadnje mjesto, s vremenom je postala hit, a u proteklih mjesec dana najizvođenija među rukometašima i njihovim navijačima. Poznato je da svaki sportski uspjeh prati i pjesma: vatreni su broncu na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998. slavili uz Severininu “Djevojku sa sela”, a donedavnog miljenika rukometaša, pjevača Marka Perkovića Thompsona, zamijenila je nježna balada – “Morska vila”. Među prvima su je zapjevušili splitski rukometaši Petar Metličić i Ivano Balić, a stihovima “kao da je morska vila, sve je moje snove ostvarila, na obalama vrele, neprospavane noći” zarazili i Igora Vorija, Ivana Čupića, Domagoja Duvnjaka, Blaženka Lackovića, Denisa Špoljarića…

Oni su tu neslužbenu himnu Svjetskog rukometnog prvenstva pjevali nakon treninga, u vožnji autobusom do dvorane i nakon svih pobjeda. I publika ih je – u najtežim trenucima na terenu – bodrila pjevajući tu veselu baladu, kako ju je nazvao Banov veliki prijatelj i splitski glazbenik Dragan Lukić Luky. Rukometašima se u slavljima u splitskom Spaladiumu, zagrebačkoj Areni i, nakon finala, na Trgu bana Jelačića pridružio i sam autor pjesme – Marijan Ban.

– Zanimljivo je da nikada nisam gledao rukomet uživo do utakmice naših sa Španjolcima u Splitu, a kad su pustili moju pismu bilo mi je drago.Publika me počela gurati prema terenu i tako sam završio u zajedničkom pjevanju, a poslije sam se rukometašima pridružio i u autobusu. Ma sjajna su ekipa u kojoj su svi za jednog, jedan za sve – izjavio je splitski glazbenik, strastveni jedriličar i zaljubljenik u more.

A očito mu je morska vila bila suđena i to – dvaput! Sredinom osamdesetih na jedrenju je upoznao svoju buduću suprugu Dominu, s kojom se oženio na prvi dan proljeća 1987. i s kojom ima troje djece: Marka (21), Anku (17) i Mirtu (14). Pjesmom “Morska vila” oživjela mu je glazbena karijera, koja je posljednjih godina stagnirala. S Dalekom obalom, grupom koju je osnovao krajem osamdesetih i koja je postala poznata po hitovima poput “Četrnaest palmi” “Daleka obala”, “Ovo nije moje vrijeme”, “Tonka”, “Osamdesete”, “Ruzinavi brod”, razišao se 2000., nakon šest objavljenih studijskih albuma. Zadnji album objavljen mu je 2003., a riječ je o kompilaciji hitova pod nazivom “Staro zlato” na kojem se nalaze “Marčelina” Tome Bebića, “Ne daj se, Ines” Arsena Dedića i “Ostala si uvijek ista” Đorđa Novkovića i drugih.

Očito nezadovoljan zbog kreativne krize i uspavane glazbene karijere, sve češće posižući za alkoholom, lanjskog lipnje je pokušao samoubojstvo: kuhinjskim nožem si je zadao ubod u trbuh. Nakon operacije i oporavka u splitskom KBC, izjavio je: – Više neću piti. Obećao sam to sebi, Bogu, obitelji, publici i doktorima. Tek sam sada svjestan kakvu sam glupost napravio i da je to moglo biti kobno.

Nedugo nakon toga nastupio je na Splitskom festivalu i nastavio niz koncerata po Jadranskoj obali s prijateljem Nenom Belanom i Fiumensima. Publika i dalje obožava njegove pjesme o ljubavi i moru, a da “ispliva” od svih problema pomogla mu je, kaže, obitelj. Svoju djecu smatra svojim najvećim uspjehom. U krugu obitelji će 8. veljače proslaviti i 46. rođendan, dok će “Morsku vilu” zapjevati i svojim sugrađanima na maškarama koje će se 24. veljače održati na Rivi.

Marijana Marinović

Linker
28. travanj 2024 17:00