NIJE SVE ZDRAVO

Prehrana u trudnoći

Pojedine namirnice nisu preporučljive u blaženom stanju.

Važno je znati da ono što vi jedete u trudnoći, je hrana i vašem nerođenom djetetu. Nije preporučljivo radikalno mijenjati navike – ako ste već tijekom života shvatili što vam odgovara, već samo pripaziti na unos pojedinih namirnica, piše portal She.hr.

Tuna je jedna od namirnica koja se u posljednje vrijeme ne preporučuje zbog velike količine žive, posebice u konzerviranim tunama. Prevelike količine žive, naime mogu oštetiti živčani sustav djeteta. Ipak, tuna se može konzumirati – samo ne u pretjeranim količinama. Živom su također bogati mekušci, školjke i ostale ribe, pa zato oprezno s darovima mora.

Umjereno koristite sol, a i nedovoljno kuhano meso zbog zaraze toksoplazmozom (infektivna bolest koja utječe i na plod). Za svaki slučaj možda je najbolje sve prokuhavati – meso, mlijeko i povrće – ali čisto opreza radi.

Neoprano povrće može uzrokovati listeriju – bolest koja se dobiva nedovoljno skuhanom i neopranom hranom. Manifestira se treskavicom i temperaturom, pa ako slučajno osjetite kakve probleme – pohrlite liječniku jer ako se prije otkrije, brže se rješava.

Izreka treba jesti za dvoje i nije baš točna, dapače najbolje je konzumirati hranu bogatu mineralima i vitaminima, a izbjegavati namirnice koje nose hrpu praznih kalorija. Raznolika prehrana je također preporučljiva – zato neka se vaši obroci sastoje od primjerice piletine, kuhane brokule i krumpira. Doručkujte obilnije te tijekom dana konzumirajte male zalogaje. Ako odjednom puno toga pojedete, bit će teško i vama i djetetu.

Ipak, nemojte sada razmišljati o svakom zalogaju – polako jedite i naravno konzultirajte se s ginekologom oko mogućih testova na određene bakterije. Ipak izbjegavajte prevelik unos čaja, kave, nemojte pušiti i piti alkohol.

Više na portalu She.hr

Linker
26. travanj 2024 23:16