UPRAŽNJENO MJESTO

Princ Philip hospitaliziran uoči koncerta za svoju suprugu

Uslijed infekcije urinarnog trakta, princ Philip (90), vojvoda od Edinburgha, jučer oko dva sata popodne završio je u londonskoj bolnici Kralj Edward VII. Uoči sinoćnjeg velikog koncerta povodom Dijamantnog jubileja kraljice Elizabete II mjesto pored dugovječne suverenke u kraljevskoj loži ostalo je time upražnjeno, a iako se smatra da vojvodino stanje nije ozbiljno, njegova obitelj bila je prilično emotivna tijekom prigodnog obraćanja naciji.

Kolima hitne pomoći, u koja je unesen na stolcu, princ je prevezen iz dvorca Windsor nakon što se požalio na bolove u abdomenu. Kraljevski par tamo se odmarao nakon nedjeljne riječne povorke na Temzi, koja je trajala četiri sata po hladnom i kišnom vremenu i očito ostavila traga na Philipu. Iako je tijekom života uživao u odličnom zdravlju, nakon ugradnje stenta ovoga Božića Philip počinje osjećati posljedice visoke dobi.

Glasnogovorništvo palače poručilo je kako je vojvoda očekivano razočaran što neće moći nazočiti koncertu i današnjem slavlju. Kraljica koja je bila uz muža u dvorcu nema ga namjeru posjetiti već je, s njegovim blagoslovom, odmah proslijedila s programom koji će se danas nastaviti misom u katedrali Sv. Pavla te potom procesijom kroz London.

Princ Charles održao je pak na jučerašnjem koncertu emotivan govor, započevši ga riječima “Vaše kraljevsko visočanstvo, mamice”, što je izazvalo buru oduševljenja. Nakon pohvala majci, sjetio se i tate.

– Žalim samo što moj otac ne može biti ovdje s nama jer mu nažalost nije dobro. No dame i gospodo, budemo li dovoljno glasni mogao bi nas čuti u bolnici i oporaviti se – rekao je Charles.

Nakon ovih riječi Elizabeti II., koja je zbog nenadane bolesti svoga muža kasnila na koncert te stigla na polovicu, zadrhtala je usna. Izvori kažu da joj je odsutnost postojanog oslonca ovoga puta teško pala. Princ Philip, koji će u nedjelju navršiti 91 godinu, zadržan je u bolnici na pretragama, pa uz svoju suprugu neće biti ni danas – posljednjeg dana svečanosti.

Linker
19. travanj 2024 10:52