PRED OGLEDALOM

Rafaela Franić najviše vjeruje dječjoj kozmetici

Da je za uspjeh u modnom svijetu spremna učiniti sve – na glavu staviti hobotnicu, izvoditi alpinističke vratolomije, pozirati fotografu s pticom grabežljivicom na ruci – dokazala je Rafaela Franić (20) iz Trogira, pobjednica druge sezone RTL-ovog showa Hrvatski topmodel by Vanja Rupena. Nakon napornih osam tjedana, koliko je trajalo natjecanje, manekenka je jedva dočekala povratak kući u Trogir, gdje će srediti dojmove i napraviti plan za budućnost. A on, među ostalim, uključuje redovito vježbanje i “tesanje” linije jer je za posao modela, osim lijepog lica, važno i čvrsto tijelo.

Koje su vam vježbe najdraže? – Sve, no najviše radim trbušnjake i vježbe za istezanje tijela kako bih imala vretenaste mišiće. Uz vježbanje na spravama u teretani volim se i dobro iskakati na aerobici. Jedva čekam da počnem raditi s osobnim trenerom, kojeg mi je preporučila Vanja Rupena kako bih nakon dijete ostala u formi. Zašto dijeta – zar ste zbog showa morali smršavjeti? – Kako je 64 kilograma na mojih 178 centimetara visine bilo ipak previše, odmah na početku natjecanja krenula sam na dijetu i u dva mjeseca skinula 4 kilograma. No, i dalje pazim što jedem jer mislim da za posao modela još imam kilogram-dva previše. Iz prehrane sam izbacila kruh, i uživam u tikvicama, brokuli i mrkvi. A što kad smršavite, koji vam je plan? – Onda putujem u Milano na potpisivanje ugovora s modnom agencijom Women, i nadam se dobrim poslovima. A tad ću vidjeti i što ću s fakultetom: još sam studentica ekonomije, no ako mi krene modna karijera, vjerojatno ću se tome potpuno posvetiti.

Što ste tijekom showa naučili nova o njezi i šminkanju? – Osnovnim pravilima nas je podučio vizažist Saša Joković, a ja sam poslušala njegov savjet da pustim obrve. Pravila o mjerenju obrva u odnosu na crte lica prije nisam znala, pa sam ih previše čupala, no sad kad su malo deblje, vidim da je bio u pravu i da bolje izgledam. Obrve su važan detalj na licu i daju mu ‘karakter’.

Koji detalj na licu najviše volite naglasiti? – Pune usne, pa na večer najradije nanosim crveni ruž, i to Max Factor. A u torbici uvijek imam i crnu olovku za oči – nikad se ne zna kad može zatrebati.

Trošite li mnogo na kozmetiku? – Iako je skupa kozmetika vjerojatno i nešto kvalitetnija, ja doista nisam rastrošna. Ne koristim mnogo šminke, imam samo osnovne preparate i sve nabavljam u dm-u. Danju nanosim samo toniranu kremu, rumenilo, maskaru i sjajilo.

Kakve kreme za njegu lica koristite? – I ujutro i uvečer kožu lica njegujem najjednostavnijom dječjom kremom. Mislim da u takvim preparatima ima najmanje štetnih kemijskih sastojaka – ako su dobre za bebe, tad će sigurno odgovarati i mojoj koži. Ponekad koristim i Vichyjevu hidratantnu i toniranu kremu. Primjenjujete li i neke ‘domaće recepte’ u njezi tijela? – Sama pripremam masku za kosu od maslinovog ulja i jaja, koju stavljam jednom tjedno jer daje sjaj. Neke moje prijateljice tvrde da je jednako djelotvorna i majoneza, i to ona s maslinovim uljem, no taj recept još nisam isprobala.

Helena Štahan

Linker
26. travanj 2024 06:31