ZLATNI GRAMOFONI

Rock grupe i jedan trio poharali Grammyje

Sinoćnja 55. dodjela nagrada Grammy američke Akademije glazbenih umjetnosti i znanosti u Los Angelesu nije, poput prošle, protekla u znaku jednog izvođača, već je slava pripala grupama. Šesterostruku dobitnicu Adele iz prošle godine naslijedili su The Black Keys koji su kući ponijeli četiri zlatna gramofona (najbolji rock album, izvedba i pjesma te producent), a prestižni vlasnici najboljeg albuma godine (“Babel”) su Mumford & Sons. Ipak, Adele je ponovno osvojila nagradu za najbolju solo pop izvedbu (“Set Fire to the Rain”) kao tek druga žena nakon Barbre Streisand kojoj je to uzastopce pošlo za rukom.

Tri gramofona osvojio je i Gotye (hit godine i najbolji duet “Somebody That I Used to Know” s Kimbrom, najbolji alternativni album “Making Mirrors”), a debitantski su laureati trio Fun koji imaju i pjesmu godine “We Are Young”. Kelly Clarkson ima najbolji pop-vokalni album “Stronger”. Skrillex, Jay-Z i Kanye West također su ubilježili po tri uspinjanja na pozornicu.

Kompletan popis nagrađenih pogledajte ovdje.

Ceremoniju je vodio LL Cool J, a večer je nastupom otvorila Taylor Swift izvevši “We Are Never Ever Getting Back Together”. Bruno Mars, Sting i Rihanna sjetili su se Boba Marleyja u društvu njegove djece.

­

Linker
03. svibanj 2024 00:47