IRINA ČULINOVIĆ SOLDAT

S izvanzemaljcima u New York

Dobro jutro svim slušateljima. Što ja to vidim? Nešto je proletjelo pokraj zgrade. Kakva je to svjetlost? – začuo se 10. prosinca u devet sati i dvije minute u eteru Radija Antene Zag­reb prestravljeni glas Irine Čuli­no­vić Soldat.

Nije prošlo niti 30 seku­n­di, a telefoni u studiju počeli su zvonitk’o ludi: slušatelji emisije Late morning htje­li su znati što se događa, trebaju li otići po djecu u školu, evakuirati se u podrum… A jedna je žena javila da je i sama vidjela nepoznati leteći predmet. Zbog uznemirenih građana na radio je uskoro stigla i policija. Ubrzo se ispostavilo da je riječ o šali nalik na legen­darni slučaj “Rata svjetova”, radiodrame H.G. Wel­lsa koju je 1938. emitirao Orson Welles i izazvao paniku diljem Amerike.

– Mi smo se time htjeli našaliti jer je počela priča da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nabavlja tenk. A da bi sve bilo vjero­dostoj­nije, zamolili smo Krešimira Miša­ka, urednika TV emisije Na rubu znanosti, da “pot­vrdi” pojavu svjetlećih objekata. Čak je i kontrola leta zagrebačke zračne luke zvala policiju zbog neobičnih pojava. Iako smo nakon sat i pol slušateljima priznali da je riječ o šali, vijest o svemir­cima u Zagrebu su nakon domaćih ubrzo prenijeli i svjetski mediji – priča 33-godišnja Irina Čulinović Soldat koja je, pak, sada i sama zate­čena.

Javljeno joj je da su zbog toga priloga ona i suradnici nominirani za radijskog Oscara, odnos­no za nagradu International broadcasting excellence koju NAB (američko Nacionalno udruženje radio i TV stanica) svakog travnja dodjeljuje u Las Vegasu. O lažnom pojavljivanju NLO-a u Zagrebu voditeljica Antene Zagreb pisala je i na svom blogu, jednom od brojnih polja svoga rada. Osim vođ­e­nja radioemisije, ona je i d­i­re­k­torica Mega­pro­du­kcije, tvrtke koja proizvodi dio programa za TV postaju Z1 na kojoj je i glavna urednica, a sa suprugom Stevicom Soldatom uskoro će pokrenuti portal Ordinacija.hr o bolestima, liječenju i specijalističkim pregledima.

– Oduvijek me zanimalo mnogo toga. U rodnom Sis­ku svirala sam klavir, gitaru i violinu, išla na balet, uči­la jezike, glumila u kazalištu “Daska”… U gimnaziji sam počela raditi na lokalnom radiju Quirinus ni ne sluteći da će mi to postati životni poziv – kaže Irina, ko­ja je u Zagreb došla na studij prava gdje je dogurala do tre­će godine. U međuvremenu je apsolvirala na Zagre­bač­koj školi za menadžment. Na Obiteljskom radiju, današnjoj Ante­ni Zagreb, je od 2000. On je za nju, kaže, zaista obiteljski, jer je ondje upoznala supruga s kojim imam troipol­go­dišnjeg sina Karla.

Vrijednu Irinu i njezinu podjednako vrijednu kolegicu Barbaru Kolar vlasnik radija Juraj Hrva­čić počastio je desetodnevnim posjetom New Yorku. Početkom siječnja dvije plavuše putuju u Veli­ku Jabuku gdje se neće baviti “malim zelenima”, već smišljati kako što više “zelembaća” potrošiti u shoppingu.

Marijana Marinović

Linker
03. svibanj 2024 14:21