Flickr
SAVJETI ZA DOM

Savjeti kako koristiti sodu bikarbonu za čišćenje i zdravlje

Soda bikarbona je odličan sastojak koji biste zbog njene široke namjene trebali uvijek imati pri ruci. Jeftina je, a koristiti se u kuhinji, kozmetici, čišćenju pa i liječenju nekih bolesti. U kombinaciji s vodom, ponekad i s nekoliko kapi limuna – soda će riješiti gotovo bilo koji problem u kućanstvu.

Soda bikarbona i neugodni mirisi

Soda vrlo efikasno uklanja neugodne mirise. Primjerice, stavite li malo sode bikarbone u kantu za smeće, pomoći će u suzbijanju neugodnih mirisa. Isto vrijedi i za ustajali miris boca i termosica. Mirise u cipelama također riješite s pola šake sode bikarbone, koja će u obući odstajati nekoliko sati.

Općenito, bilo da se radi o komadu namještaja, odjeći ili torbama – šaka sode bikarbone ostavljena nekoliko sati brzo i efikasno rješava stvar.

Soda bikarbona i čišćenje

Zagorenu tavu namočite desetak minuta u mješavini vode i sode bikarbone pa potom operite.

Stari recept za uklanjanje svakog traga vlage s tepiha je posipanje sodom bikarbonom. Ostavite nekoliko sati pa usisajte.

Sanitarije u kupaonici održavajte vlažnom spužvom i sodom bikarbonom. U slivnike svaki tjedan uspite 4 žlice sode kako bi ostali čisti i neutralnog mirisa.

Soda bikarbona i kuhanje

Kako bi grah bio lakše probavljiv, dodajte sodu bikarbonu u vodu u kojoj ga namačete.

Kada perete povrće, namočite ga na kratko u sodu bikarbonu koja će ga dobro očistiti od prljavštine i štetnih pesticida, a potom ga isperite.

Ukoliko imate neugodan miris na rukama kojeg se ne možete riješiti običnim sapunom – ruke istrljajte sodom bikarbonom pa isperite.

Soda bikarbona i zdravlje

Mokrom četkicom na koju ste nanijeli sodu bikarbonu, operite zube i zubno meso.

Žgaravicu i refluks kiseline umirit će otopina pola žličice sode bikarbone u pola šalice vode, a pčelinji ubod smirit će oblog od guste paste sode i vode.

Soda bikarbona se može koristiti i kao efikasan dezodorans – nanesite je pod pazuhe i uklonit će neugodan miris znoja.

I još jedan beauty savjet za kraj; češljeve i četke najlakše ćete očistiti i osvježiti otopinom sode. U malo tople vode dodajte 1 žlicu šampona i pola šalice sode bikarbone. Namačite četke pola sata, isperite u toploj vodi i osušite.

Linker
28. travanj 2024 08:31