TRAGIČNA ULOGA

Scarlett Johansson glumit će zvijezdu kultnog filma 'Psiho'

Biografski film o Alfredu Hitchcocku nosit će poprilično direktan direktan naslov ‘Alfred Hitchcock and the Making of Psycho’, a iako svi glumci još nisu potvrđeni, Anthony Hopkins (74) na velikom platnu utjelovit će legendarnog britanskog redatelja, Helen Mirren (66) njegovu suprugu Almu, a Scarlett Johansson (27) odigrat će lik američke glumice Janet Leigh čija je najzapaženija uloga bila upravo ona Marion Crane u slavnom hororu iz 1960. godine.

Već su počele usporedbe s biografskim filmom ‘My Week With Marilyn’ jer se ‘Alfred Hitchcock and the Making of Psycho’ fokusira na specifičnu i još neispričanu priču o dijeliću života ovog redatelja. Čak se nagađa da bi lijepa Johansson mogla dobiti i važnije nagrade zahvaljujući toj ulozi, baš kao što je to bio slučaj s Michelle Williams za utjelovljenje neprežaljene starlete Marilyn Monroe.

Priča će biti još zanimljivija ako se uzmu u obzir nesretne okolnosti u kojima je ‘Psiho’ sniman, poput toga da se radilo o projektu koji Paramount nikako nije odobravao jer je prvotni plan bio da Hitchcock režira ‘No Bail For The Judge’ s Audrey Hepburn , koji je propao kada je glumica ostala trudna. Studio je bio toliko negativan da su mu dali minimalni budžet i resurse, što je dovelo do toga da se redatelj morao sam snalaziti kako je znao i umio, angažirajući ekipu iz svoje televizijske serije ‘Alfred Hitchcock Presents’ kako bi uštedio vrijeme i novac.

Poznato je da se Hitchcock namučio oko snimanja te da je brojne scene trebalo nekoliko puta ponavljati. Središnja scena s ubojstvom pod tušem, koja iznosi sveukupno tri minute snimljenog materijala, snimala se čak šest dana. Postoje različite legende o tome da je Hitchcock koristio ledeno hladnu vodu kako bi vrisak glavne glumice bio što realističniji. Navodno je izvodio i različite podvale, poput skrivanja rekvizita ‘majčinog leša’ u garderobi Janet Leigh. Glumica je kasnije demantirala da ju je redatelj polijevao hladnom vodom, ali je dodala da nije znala kako će njen lik biti ubijen, što je razlog realističnosti spomenute scene.

‘Psiho’ je bio svijetla točka njene karijere, a zahvaljujući kradljivici Marion Crane, osvojila je Zlatni globus te dobila nominaciju za Oscara. Iako studio nije vjerovao u njega, film je na kraju polučio golem uspjeh, a na budžet od samo 800 000 dolara, zaradio je 40 milijuna dolara. Alfred Hitchcock kupio je prava na roman anonimnog autora Roberta Blocha, po kojem je film sniman, za samo 9 000 dolara te pokupovao što je više mogao primjeraka kako bi kraj zadržao u tajnosti.

‘Alfred Hitchcock and the Making of Psycho’ režirat će novinar i redatelj Sacha Gervasi čiji je redateljski debi Anvil! The Story of Anvil, biografska priča o kanadskom heavy metal bendu, dobila visoka priznanja i odlične kritike. Hoće li uspjeti doseći barem komadić slave koju je imao ‘Psiho’, vidjet ćemo sljedeće godine.

Linker
19. travanj 2024 02:06