TAJNA SRETNE OBITELJI

Seal: Svake godine obnavljam bračni zavjet s Heidi

Britanski pjevač Seal (47), dobitnik triju nagrada Grammy, koji 14. srpnja nastupa u zadarskim Jazinama, najpoznatiji je po hitovima “Crazy”, “Kiss From A Rose” iz filma “Batman Forever”, “Love’s Divine”, “Amazing”… Njegov posljednji album “Soul” sadrži neke od najljepših soul-pjesama iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, naravno, u novim aranžmanima, a uskoro mu izlazi i novi, sedmi, studijski album koji je počeo snimati prije europske ljetne turneje. Osim kao izvođač, Seal je nepopravljivi romantik i u privatnom životu.

Od 2005. je u braku s njemačkim modelom Heidi Klum, koju je zaprosio na glečeru u kanadskom Whistleru. Vjenčali su se u Meksiku, na plaži pokraj njegove kuće u blizini Costa Careyes (Obala kornjača) i imaju već četvero djece: kćer Leni (6) iz njezine veze s Flavijem Briatoreom, koju je Seal posvojio, te sinove Henryja (5), Johana (4) i desetomjesečnu kćer Lou. Svake godine u svibnju pjevač i njegova supruga obnavljaju zavjet na istom mjestu gdje su se vjenčali, što im je, kako i on sam priznaje, dobra prigoda za druženje i zabavu s prijateljima i članovima obitelji. Svoj recept za sreću u braku zajedno sa suprugom će iskoristiti i u zajedničkom TV showu Love’s Divine, u kojem će savjetovati parove čija je veza u krizi. Sealu je koncert u Zadru već treći u Hrvatskoj: 2004. je pjevao u Opatiji, a dvije godine poslije u Zagrebu.

Što ćete savjetovati parovima u krizi u showu Love’s Divine koji ćete u Americi uskoro pokrenuti sa suprugom? Vi i Heidi Klum ste dobar primjer sretnog para pa ćete im sigurno moći pomoći… – Hvala na ljubaznosti. Mi, na primjer, svake godine obnavljamo bračni zavjet, i to nam je postalo jako važno. Mnogi naši prijatelji i članovi obitelji kažu nam da i oni sada slijede naš primjer, a na tome je sazdan i novi TV show. Nismo stručnjaci za ljubavne savjete, no pružit ćemo parovima sa zanimljivom pričom – ili nekim problemom – mogućnost da obnove zavjet i ljubav koju osjećaju jedno prema drugome.

Kako uspijevate uskladiti karijeru, brak, brigu za djecu… – Stalno imamo posla. Najvažnije je osmisliti dobar raspored. I Heidi i meni su brak i obitelj na prvom mjestu. Tek onda dolazi posao, i to nam pomaže da sve bude kako treba.

Kako izgleda vaš dan kad niste na turneji ili kad ne radite u studiju za snimanje? – Suludo je ispunjen, ali i ludo zabavan. Nismo ništa drukčiji od većine drugih obitelji. Odvedemo djecu u školu i u vrtić, zajedno ručamo… Ako sam na turneji, Heidi i djeca me katkad posjete, i to mi je predivno. Ako to nije moguće, uvijek im donesem darove iz mjesta u kojima nastupam.

Mislite li da je poruka pjesme “A Change Is Gonna Come”, s vašeg albuma “Soul” – da mora doći do promjene – još aktualna kao i šezdesetih, kada je obilježila borbu za prava crnih Amerikanaca? – Pjesma “A Change Is Gonna Come” je na neki način bila polazna točka za cijeli album “Soul”. Slušao sam je milijun puta prije, no kad sam je jednog dana čuo na radiju, pogodilo me koliko bolno iskreno otkriva srž stvari i koliko je ponovno aktualna, osobito iz perspektive tadašnje američke politike. Odmah sam shvatio da je moram snimiti pa sam nazvao producenta Davida Fostera i tako je začet album “Soul”. Nevjerojatno je koliko su soul-pjesme iz šezdesetih godina i danas rezonantne. Ponekad je njihova poruka danas čak relevantnija nego u doba kad su nastale.

S obzirom na to da ste studirali arhitekturu, jeste li iskoristili svoje znanje kad ste uređivali svoj dom? Jeste li pomišljali kakav bi vam život bio da ste odabrali drukčiji put – arhitekturu umjesto glazbe? – Istina, studirao sam arhitekturu, ali to je bilo tako davno. Cijenim to zvanje, ali ne mislim da sam stvoren za arhitekta. U mladosti ste bili i avanturist: putovali ste po Japanu, pjevali blues u Tajlandu, proveli neko vrijeme u Indiji. Jeste li i dalje takvi ili ste se promijenili otkako ste postali otac? – Bože, gotovo sam zaboravio da sam bio na svim tim mjestima. Iskreno, oduvijek sam volio putovati i zato sam sada sretan što mi posao omogućava da posjetim neka čudesna mjesta diljem svijeta. Naravno, kao što zna svaki roditelj, najljepše je, ipak, vratiti se kući obitelji! Je li istina da ste pjesmu “Wedding Day”, koju ste na albumu “System” otpjevali sa suprugom, zaista napisali na dan vašeg vjenčanja? – Jest. Vjenčali smo se jednog prekrasnog dana u svibnju u Meksiku, a ja sam se to jutro osjećao jako opušteno i nadahnuto. Napisao sam pjesmu za samo desetak minuta i prvi put je istoga dana otpjevao svojoj supruzi.

I na kraju, hoćemo li neke od pjesama s vašeg novog albuma čuti i na koncertu u Zadru? – Za novi album, koji će biti objavljen u rujnu, napisao sam nove pjesme i jako sam ponosan zbog toga. Na koncertu u Zadru sigurno ću otpjevati neke od njih.

Feđa Kalebić

Linker
02. svibanj 2024 23:54