MLADA MAMA

Slatke muke Renate Sabljak

Iza svake uspješne žene stoje umirovljeni roditelji, iskustvo je Renate Sabljak (33), pjevačice i glumice zagrebačkog kazališta “Komedija”, koja priznaje da bez pomoći mame Sande i tate Nikole nikako ne bi mogla uskladiti privatni i poslovni život. U matičnom kazalištu u mjuziklu “Jalta, Jalta” tumači ulogu Nine Filipovne (mijenja se sa Sandrom Bagarić i Danijelom Pintarić), a kako je njezin suprug Robert Prelec, 27-godišnji konobar, početkom lipnja otišao raditi u restoran u trogirskoj marini, dok ona nastupa, njihove dvogodišnje blizance Luku i Bornu paze i čuvaju Renatini roditelji.

Renata Sabljak na posao se vratila malo prije nego što su mališani navršili godinu dana. Pjevala je na “Komedijinom” koncertu na zagrebačkom Bundeku, potom je krenuo mjuzikl “Jalta, Jalta”, a u veljači je u Splitu odigrala Perinu u opereti “Splitski akvarel” Ive Tijardovića. Sa suprugom i sinovima živjela je u malom stanu na zagrebačkoj Knežiji, no kako su supružnici sve češće istodobno morali na posao, razigrane su dječake morali prepuštati tuđoj brizi. Stoga su se lani iz Zagreba privremeno preselili u Strmec Samoborski, u kuću Renatinih roditelja.

– Preporodili smo se – govori Renata Sabljak. – Moji su u mirovini i teško im je bilo svako malo dolaziti u Zagreb. Ovdje nam je odlično, moji imaju vrt, a djed je dečkima napravio i ljuljačke, tako da im nikad nije dosadno. Otkako je Robert otišao u Trogir, ne znam kako bih bez pomoći svojih roditelja. Dok nastupam, ne razmišljam ni o čemu osim o predstavi jer znam da su dječaci zbrinuti.

Renata Sabljak rodila je u svibnju 2008., a prvi dani majčinstva bili su joj i najljepši i najteži.

– Rođeni su mjesec dana ranije, carskim rezom, na zagrebačkom Svetom Duhu. Robert mi je puno pomagao, no ja sam, kao i svaka žena koja je prvi put postala majka, željela svaku sekundu biti uz njih, istovremeno ih držati, dojiti, umiriti kad bi plakali zbog grčeva… Strahovala sam da ću nešto propustiti, a onda shvatila da tako ipak ne mogu, da je nemoguće u svakoj sekundi biti s obojicom. A kad su počeli puzati, dešavalo se da ne mogu niti do kupaonice: jedan bi me držao za jednu nogu, a drugi za drugu.

Otkako su kod njezinih, više se ne brine o kuhanju pa svako prijepodne s klincima ide u park. Luka uvijek trči na jednu, a Borna na drugu stranu pa je Renata u odličnoj kondiciji.

– Jedan se počne penjati na tobogan, a drugi ide prema jezercu s vodoskokom. Procijenim koji je u većoj “opasnosti” pa jurnem na tu stranu. A tu su i drugi roditelji koji mi u takvim situacijama, kad me vide samu s njima, pomognu – kaže Renata Sabljak, koja i u park nosi šešir, a dječake uvijek namaže kremom s visokim zaštitnim faktorom. Obojica ne vole šilterice pa ih mama na taj način čuva od opasnih UV zraka.

Renata Sabljak ima svijetlu put i nikad se nije pretjerano izlagala suncu niti satima ležala na plaži. Kad joj je Marinka Akrap iz trgovačkog lanca dm, koji je i sponzor “Jalte”, najavila da pokreću kampanju Zaštiti se… i neka cijeli ovaj svijet još sja u suncu!, odmah se priključila toj akciji koja upozorava na opasnost izlaganja suncu bez zaštite. U tom projektu dm svim vrtićima u Hrvatskoj daruje pakete proizvoda sa zaštitnim faktorom. Svako dijete dobiva zaštitu od sunca, a roditelji i odgajatelji brošure s praktičnim savjetima prof. dr. Mirne Šitum, voditeljice referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH. UV zračenje jedan je od glavnih uzročnika znatnog porasta broja oboljelih od malignog melanoma.

– Djecu treba osobito paziti. Ljetujemo u vikendici na Krku, u blizini Malinske, i s klincima smo tamo bili kad su im bila samo tri mjeseca, no cijelo su vrijeme bili u hladovini, namazani kremom za sunčanje. Jednako je opasno i ovo “gradsko” sunce pa ih, otkako je zatoplilo, već ujutro namažem jer svako malo izjure u vrt, na sunce – objašnjava Renata Sabljak, koja je karijeru započela kao pobjednica natjecanja Turbo limach show. Potom je 1998. i 1999. nastupala na glazbenom festivalu Dora, a tek nakon uloge u filmu “Holding” redatelja Tomislava Radića shvatila je da je najviše zanima gluma. Nakon što je završila studij glume na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, prvu je ulogu odigrala u mjuziklu “Mali dućan strave” u kazalištu “Komedija”, gdje se 2002. i zaposlila. Svoje najveće kazališno priznanje, nagradu Orlando, dobila je za ulogu Ondine u istoimenoj predstavi Krešimira Dolenčića na Dubrovačkim ljetnim igrama, osvojila je i dvije Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju glavnu žensku ulogu, za Aidu u “Aidi” te Sandy u “Briljantinu”.

– Volim i pjevati, i plesati, i glumiti, a ova uloga u “Jalti” me posebno veseli – kaže Renata Sabljak. – Neke sam songove čula i prije, a dijelove prijašnje predstave vidjela sam na DVD-u koji sam, kao i ostali glumci, dobila od redatelja Vlade Štefančića. Mjuzikl je svevremenski, svatko se od nas može pronaći u nekoj pjesmi, osobito u najpoznatijoj “Neka cijeli ovaj svijet”. Sljedeći mjesec još radim jer s “Jaltom” gostujemo u Zagvozdu, Opatiji, Tivtu u Crnoj Gori i Zadru. Potom ću sa svojim dečkima na Krk, a skoknut ćemo i do Trogira, u posjet tati. A na jesen nas čeka preseljenje u Zagreb jer Luka i Borna kreću u vrtić, pa će nam svima biti lakše.

Snježana Dragojević Harapin

Linker
23. ožujak 2024 01:56