MILEY CYRUS

Smješko sve osvaja

Da umjesto američke glumice, pjevačice i skladateljice Miley Cyrus neka druga 16-godišnjakinja napiše autobiografiju, zacijelo bi ispala smiješna. No, ta tinejdžerica koja je upravo predstavila knjigu “Miles to go” i te kako je za nju imala štofa: već treću sezonu tumači glavnu ulogu u serijalu “Hannah Montana” koji prate mladi diljem svijeta, tu je i film snimljen po njemu, čija će premijera biti idući mjesec, dva rasprodana albuma, koncerti… Osim toga, ona je kći američke country-zvijezde Billyja Raya Cyrusa, koji također glumi u “Hannah Montana” – i to njenog oca. Miley je posudila glas jednom liku u crtiću “Bolt”, inače nominiranom za Oscara pa se tako na nedavnoj dodjeli te nagrade i ona prošetala crvenim tepihom – u pratnji majke, Leticije.

Sve to je mladoj zvijezdi uz slavu donijelo i novac: s lani zarađenih 25 milijuna dolara dospjela je na 35. mjesto Forbesove liste najimućnijih u show businessu. Kad se 23. studenog 1992., rodila, roditelji su joj dali ime Destiny Hope (Sudbina Nada) predosjećajući da će malena, kojoj je kuma bila slavna country-pjevačica i glumica Dolly Parton, postići velike stvari.

Nisu se prevarili. Kao 11-godišnjakinja debitirala je u filmu Tima Burtona “Big Fish”, što ju je i osokolilo da se godinu kasnije prijavi na audiciju za sporednu ulogu u serijalu “Hannah Montana”, u kojem se sve vrti oko srednjoškolke koja vodi dvostruki život: na večer je pop-zvijezda koja pjeva u klubovima. Nije pozvana na audiciju jer je bila premlada, no to ju nije pokolebalo. Bila je toliko uporna i simpatična – nadimak Miley je skraćenica od Smiley (Smješko), a dobila ga je jer se kao klinka stalno smijala – da su joj producenti na kraju dali glavnu ulogu.

Pokazalo se da Miley, koja je lani i službeno promijenila ime, odlično pjeva, iako prije snimanja nikad nije pohađala satove pjevanja. Zanimljivo je da je ulogu njezine najbolje prijateljice – onu zbog koje je došla na audiciju – dobila njena vršnjakinja Emily Osment, mlađa sestra glumca Haleya Joela Osmenta, proslavljenog ulogom dječaka u filmskom hitu “Šesto čulo”. Bojkot roditelja I Miley ima mlađu sestru, devetogodišnju Noah, također glumicu. Ostala djeca u obitelji Cyrus nemaju glumačkih ambicija: Miley, naime, ima polubrata Christophera Codyja (iz tatinog prvog braka), polubrata Tracea i polusestru Brandi (iz mamine prethodne veze, koja danas nose prezime Cyrus) te brata Braisona. Iznimka je Trace, koji svira u rock bandu Metro Station. Miley Cyrus odrasla je u Nashvilleu, američkoj prijestolnici countryja, u državi Tennessee, u obitelji u kojoj rado ističu da svake nedjelje idu na misu i da drže do tradicionalnih vrijednosti. No, tinejdžerska zvijezda zbog snimanja živi u Los Angelesu i ne plazi redovitu školu, već polaže ispite u školi Options for Youth, koju pohađaju mladi glumci i pjevači. Majka je uvijek s njom, što je ne sprječava da se zaljubljuje i da ima dečka. Lani je javnosti otkrila da je čak dvije godine (do kraja 2007.) bila “u ljubavi” s vršnjakom Nickom Jonasom iz boy banda Jonas Brothers.

Lanjske jeseni je na jednoj modnoj reviji upoznala četiri godine starijeg Justina Gastona, manekena za donje rublje. Mileyini roditelji mladića su odmah prihvatili, no nisu bili tako blagonakloni prema slavnoj fotografkinji Annie Leibowitz koja ju je lanjskog travnja fotografirala za modni časopis Vanity Fair – nagih leđa dok preko prsa koketno pridržava satensku plahtu. Zbog te nedolične poze za jednu maloljetnicu – Miley je tada bilo tek 15 godina – u Americi se digla silna prašina, a zgroženi roditelji prijetili su da će svojoj djeci zabraniti gledati serijal “Hannah Montana”.

Bivša manekenka Cindy Crawford to je učinila već ranije. Ona, naime, tvrdi da je serijal loše utjecao na njenu sedmogodišnju kćer Kaiju: djevojčica je postala drska i neposlušna. Skandal oko fotografije u Vanity Fairu nije nimalo naudio Miley Cyrus – naprotiv, postala je još popularnija. Dokaz je golemo zanimanje koje vlada za njezinu knjigu u kojoj je sažeto samo 16 godina života.

Tanja Vučičević

Linker
29. travanj 2024 18:06