INTERVJU

Tajči: Moj čarobni Božić

Večerašnji Božićni gala koncert u Bjelovar imat će i posebnu gošću – Tatianu Cameron Tajči . Nekadašnja tinejdžerska zvijezda, koja je na vrhu slave otišla u Ameriku, gdje se udala za Matthewa Camerona i rodila sinove Dantea, Evana i Blaisea, odabrala je za svoj prvi javni nastup u Hrvatskoj naklon dugo vremena humanitarni koncert u Bjelovaru, a jedan od razloga za tu odluku bila je i velika želja njezinog pokojnog oca Stanka Matejaša. Što vam znači nastup na Božićnom gala koncertu u Bjelovaru?Tihomir Vondra, predstavnik organizatora Božićnog gala koncerta u Bjelovaru, nekoliko je godina svirao s mojim pokojnim ocem u grupi Ekvinocij. Od kada je pokrenut taj događaj, tata i Vondra su me svake godine pozivali na gostovanje, ali se datumi nikako nisu poklopili s mojim obavezama. Naime, već godinama imam božićnu turneju u Americi, koja obično završi tek par dana prije Božića. Konačno smo se ove godine uspjeli dogovoriti. Velika mi je radost surađivati s izuzetno talentiranom ekipom hrvatskih glazbenika – od Ivane Kundl, Ivane i Marije Husar (koje su odrastale uz moju sestru Sanju), legendarnim Željkom Bebekom, Erwinom Baučićem, Goranom Navojcem i Anom Hegedušić, do Ante Gela i Alana Bjelinskog, koji će dirigirati orkestrom i zborom. Ovom prilikom, snimila sam singl prelijepe hrvatske verzije božićne pjesme “Kyrie Eleison“ u aranžmanu i glazbenoj produkciji Branimira Mihaljevića, s kojim me isto veže puno uspomena iz djetinjstva jer je njegov tata Mario bio dobar prijatelj s mojim ocem. Moj angažman na tom koncertu je tako povezan uz obitelj, što mi se čini vrlo prikladno za Božićne blagdane. Također, puno mi znači i humanitarna strana koncerta. Lijepo je da svatko od nas može pokloniti dio sebe da nekome olakša životnu situaciju, a u ovom slučaju to radimo za oboljele od cistične fibroze. Još jedan detalj, koji se nekome može činiti smiješnim: ovaj nastup je istovremeno i božićni poklon mojoj majci.

­­

Hoćete li na koncertu napraviti posvetu pokojnom ocu? – Moj tata je jako volio “big band” glazbu, pogotovo božićne pjesme u tom stilu. Veselile su ga moje interpretacije i jako je želio da pjevam s velikim orkestrom u Bjelovaru. Pjevat ću za uspomenu na njegovu ljubav prema glazbi, a i za sve nas koji ponekad predugo čekamo da nekome ispunimo želju. “White Christmas” i “Tiha noć” su bile medu njegovim najdražim pjesmama.

Kakva sjećanja na Božić nosite iz svog djetinjstva? – Uvijek smo imali mali bor, samo s nekoliko kuglica, a ispod njega je svatko našao po jedan mali poklon. Zajedno bi se okupili za stolom za jedan fini, ali nikako ekstravagantni objed. Sve u svemu, naši Božići su bili jako skromni i „tihi“. Sjećam se da smo jedne godine nekako završili na polnoćki u Stenjevcu s rođacima s mamine strane. Bila je gužva. Teta Verica je pjevala u zboru pa smo se s njom stisnuli na kor crkve. U jednom trenutku svi su počeli pjevati “Tihu noć” u spontanim, ali prekrasnim dionicama. I mama i tata su se priključili… I ja sam željela pjevati, ali nisam znala riječi. Tata je pjevao svojim baritonskim glasom neki kontrapunkt koji nikad nisam prije čula. Bilo je čarobno… Vrh nosa mu se bio zarumenio, što je odavalo da suspreže suze od prevelikih emocija. Taj trenutak neću nikada zaboraviti.

Što želite svojoj djeci pružiti za Božić? – Želim im pružiti inspiraciju da vjeruju u Božićni mir, nadu, svijetlo, radost i ljubav. Želim im pokazati vrijednost koja se krije u skromnosti i jednostavnosti. U Americi je Božić prekrasan izvana, ali kao i poklon, bez obzira na pakiranje, ako je prazan iznutra – nema vrijednosti. Važno mi je da moja djeca znaju osjetiti Božić u dubini srca, da se ne boje pjevati iz sveg glasa, smijati se, ali i plakati od velike radosti. Znati da je najveće blago u obitelji i trenucima provedenim s onima koje volimo.

Kako su izgledali vaši posljednji koncerti u Americi? – Naši koncerti “Emmanuel – the Story of Christmas” inspiracija su za duboko i vrijedno iskustvo Božića. Kako koncerti nisu klasičnog glazbenog formata, nego su postavljeni na dramatskom razvoju priče, uz prekrasnu orkestraciju, zaista pružaju priliku da se misli smire, stresovi svakidašnjice zaborave, a srce otvori bez straha. Ove godine smo odradili 18 koncerata u prostoru između New Jerseya i Pennsylvanije do Kansas Citya. Putovali smo svi zajedno, četiri glazbenika, moj suprug i moji sinovi, koji su isto otpjevali nekoliko pjesama – što je meni bio najljepši božićni poklon.

Linker
02. svibanj 2024 20:18