PRASTARI TRETMAN

Tarik Filipović opušta se na pedeset stupnjeva

Ako Halit Ergenç iz ‘1001 noći’ ima najljepše plave oči, Kenan Imirzalioglu iz ‘Ezela’ najzavodljiviji osmijeh, a Kivanç Tatlitug iz ‘Gumuša’ najbolje tijelo, onda se za Mahira Özdemira može reći da ima najugodniji dodir. On, doduše, nije zvijezda turskih sapunica, koje od prošle godine osvajaju Hrvatsku, već jedan od najboljih svjetskih hamam majstora. I ekskluzivni gost najluksuznijeg hamama na ovim prostorima nedavno otvorenog u Hotelu & Spa Iadera, koji je dio turističkog naselja Punta Skala u Petrčanima pokraj Zadra. Privilegiju da uživa u tom orijentalnom ritualu – i to upravo u ‘režiji’ Mahira Özdemira – imao je zagrebački glumac Tarik Filipović.

– Nikad ništa slično nisam probao. Kažu da ovaj tretman energizira, no ja sam nakon njega bio spreman za spavanje. Osjećao sam se kao malo dijete na prvom kupanju – opisao je 39-godišnji glumac svojih pedesetak minuta u hamamu.

A što tretman u turskoj kupelji, kako još nazivaju hamam, podrazumijeva? Nakon desetominutnog boravka u turskoj sauni, gdje temperatura zraka iznosi između 40 i 50 stupnjeva Celzija, a relativna vlažnost zraka je od 80 do 100 posto, klijent, omotan samo u pamučnu tkaninu, ulazi u prostoriju s grijanom kamenom platformom i legne na nju. Najčešće je riječ o mramoru, jer se na njemu, kad je zagrijan, najbolje opuštaju mišići, otvaraju pore i pospješuje izlučivanje otrovnih tvari iz organizma. Isti učinak ima i piling cijelog tijela što je iduća faza tretmana, a nakon njega slijedi masaža (od nožnih do prstiju na rukama) toplom pjenom sapunice. Sapun je prirodan, najčešće od masline i aloe vere, jer oni omekšavaju i dubinski hrane kožu. Svaku tu miomirisnu fazu terapeut prekida polijevanjem toplom vodom (koji put i hladnom) iz bakrenih posuda. U hamamu se, naime, uvijek nalazi i česma iz koje neprestano teče voda. U izvornim ha­­mamima, starim i do 2000 godina, sve je završavalo u hladnoj sobi, takozvanom sogukluku, gdje se odmaralo, ispijalo osvježavajuće piće i drijemalo. U Iaderi za to služi prostorija za relaksaciju, a gostima se poslužuju suho voće i čaj.

Cijena tretmana ovisi o paketu, no u prosjeku će za jednu osobu 50 minuta iznositi 410, a za dvije, što traje 90 minuta, 620 kuna. Tarik Filipović ovaj put nije bio u ‘duetu’ s četiri godine mlađom suprugom Lejlom, jer je ona odabrala nešto sasvim ‘zapadnjački’ – tretman za lice.

Linker
04. svibanj 2024 04:53