59. BERLINALE

Tarik i Lejla na crvenom tepihu

Svi gledaju Lejlu i pitaju se: “Tko je ova nova” – sa smiješkom na licu kazao je Tarik Filipović nakon što je večeras sa svojom suprugom prošetao crvenim tepihom na berlinskom filmskom festivalu. No, bračni par Filipović nije došao na Berlinale turistički, već 36-godišnji glumac na jednom od najslavnijih svjetskih filmskih festivala, koji ove godine slavi svoje 59. izdanje, promovira svoj novi film “Oluja”. Zajedno s njima, pred brojnim fotoreporterima u kinodvoranu su ušetali i Krešimir Mikić i Leon Lučev, koji također u filmu imaju zapažene uloge.

U filmu njemačkoga redatelja Hans-Christiana Schmidta o funkcioniranju međunarodnog suda u Haagu, Tarik glumi Mladena Banovića, odvjetnika srpskog ratnog zločinca Gorana Đurića (glumi ga Dražen Kuhn). Glavne uloge u filmu imaju, pak, novozelandska glumica Kerry Fox, koja glumi hašku tužiteljicu Hannahu Maynard, i rumunjska glumica Anamaria Marinca, koja glumi djevojku iz Bosne, glavnu svjedokinju u procesu protiv Đurića. Njezinoga brata glumi Krešimir Mikić, dok je uloga srpskoga političara pripala Leonu Lučevu.

Nakon premijere, uslijedit će zabava na kojoj će ekipa filma proslaviti pozitivne kritike koje su dobili u Berlinu. A kako su hrvatski glumci slavili te što su Lejla i Tarik još radili u Berlinu pročitajte u novoj Gloriji, koja na kioske dolazi u četvrtak, 12. veljače.

Uz hrvatske glumce, Berlin su ovih dana posjetile i brojne svjetske filmske zvijezde. Od Kate Winslet preko Tilde Swinton do Clive Owena, Berlinale ni ove godine nije izgubio zvjezdani sjaj.

Josip Jurčić

Linker
03. svibanj 2024 05:34