BERGUZAR KOREL I HALIT ERGENC

Tisuću i jedna noć ljubavi

Ono što su na svjetskoj razini Angelina Jolie i Brad Pitt – najpopularniji, najljepši i najintrigantniji glumački par – to su u Turskoj Bergüzar Korel i Halit Ergenç. Turska Brangelina, kako im tepaju, ni našim gledateljima nije nepoznata: riječ je o Šeherezadi i Onuru iz sapunice “1001 noć”, koja se odnedavno prikazuje na RTL Televiziji i ima vrlo visoku gledanost. Kao, uostalom, i u drugim zemljama gdje se emitira, a radi se uglavnom o susjednim državama te Azerbejdžanu, Kuvajtu, Rumunjskoj, Bugarskoj i Grčkoj.

U čemu je tajna njezina uspjeha? Mnogi se slažu da je to zbog kvalitetne produkcije, radnje smještene u suvremeno tursko društvo koje još njeguje tradicionalne vrijednosti, ali i zato što je ljubavni život glavnih glumaca jednako zanimljiv kao i likova koje tumače. Jest da su 28-godišnja Bergüzar Korel i 12 godina stariji Halit Ergenç, oboje rođeni u Istanbulu, već godinu dana u sretnom braku, u kojem je prije sedam mjeseci rođen sinčić Ali, no njihova ljubav također je bila puna prepreka i nije nailazila na odobravanje javnosti.

– Bergüzar i ja znali smo se godinama, a zaljubili smo se tek na snimanju “1001 noći”. Ne mogu točno reći kad se to dogodilo jer se naša ljubav razvijala polagano. Nismo je mogli, a ni željeli izbjeći – priznao je Halit, koji se zbog Bergüzar razveo od glumice Gizem Soysallý, i to nakon samo osam mjeseci braka. Turske novine tada su pisale o njihovoj zabranjenoj ljubavi, koja je, navodno, rođena i prije nego što se Halit prvi put oženio, o njegovom razvodu koji ga je stajao 150 tisuća dolara, o slomljenom srcu Begüzarina zaručnika Tana Sağtürka… Taj glumac i plesač je, navodno, napravio skandal kad je saznao da ga draga vara s kolegom sa seta, no ubrzo je pronašao novu ljubav. Čak štoviše, postao je otac djevojčice Ade Ariane samo dva dana prije nego što je njegova nesuđena supruga Bergüzar rodila sina Alija.

Bergüzar Korel nije se obazirala na osude konzervativne turske javnosti. Rekla je tek da nitko nije bezgrešan i da se osjećajima ne može gospodariti. Kao i kad su se njezini roditelji Hülya Darcan i Tanju Korel – premda oboje glumci – usprotivili želji da krene njihovim stopama.

– Mama se prestala baviti glumom kad sam se ja rodila, no glavnu riječ u našem odgoju imao je tata, koji je bio veoma strog. Uveo je striktna pravila za mene i sedam godina stariju sestru, koja je sada udana i živi u Sjedinjenim Državama. Morale smo, primjerice, uvijek u isto vrijeme biti za stolom, ljubiti ruke roditeljima prije spavanja te svake nedjelje ići na piknik – otkriva Bergüzar, dodajući kako je kao djevojčica bila pomalo muškobanjasta. Kućni ljubimac joj je bio dikobraz, a veoma ju je zanimao sport: igrala je odbojku, klizala, plesala… Otac je želio da odabere neko “sigurno” zanimanje – predložio joj je turistički menadžment – no nju je neodoljivo privlačila gluma.

– Oduvijek sam maštala o glumačkoj akademiji, ali sam se to bojala reći roditeljima. Nisam im željela uništiti snove pa sam – s odličnim rezultatom – položila prijamni ispit iz ekonomije, koji mi je omogućavao da se upišem na bilo koji fakultet tog tipa u Turskoj. Rekla sam ocu da ću studirati izvan Istanbula, a kad sam vidjela koliko ga je pogodila moja odluka da odem od njega, postavila sam mu “ultimatum”: ostajem u Istanbulu ako mi dopusti da upišem glumačku akademiju! Pristao je, a ja sam otišla na prijamni na Sveučilište Mimar Sinan. Tata je rezultat iščekivao s istim nestrpljenjem kao i ja – prisjeća se glumica, koja je, naravno, prošla na prijamnom.

Otac joj, međutim, nije dopuštao da se koristi njegovim prezimenom, ne želeći da zbog njega ima povlastice, pa se ona u to vrijeme potpisivala kao Bergüzar Gökçe. Prezime je vratila prije pet godina kad joj je otac preminuo, a kao Bergüzar Korel se prvi put pojavila u turskoj ratnoj drami “Dolina vukova: Irak” iz 2006., u kojoj je nastupio i američki glumac Billy Zane.

Zvijezda reklama – S njim je bilo divno raditi: duhovit je i opušten, ali veoma profesionalan. Uopće nisam imala tremu – kaže Bergüzar Korel, koja se oduvijek divila holivudskim glumcima – najviše Glenn Close , Meryl Streep , Seanu Pennu i Edu Harrisu . Nikad, međutim, nije poželjela napustiti Tursku i okušati se kao glumica u Americi, za razliku od svog supruga, koji je od 1996. do 2000. živio u New Yorku.

– Pjevanje je moja druga najveća ljubav – u početku me zanimala više od glume – a posebno me oduševljavaju mjuzikli. Maštao sam o nastupima na Broadwayu i West Endu pa sam jednostavno spakirao kovčege i otišao u New York. Zaposlio sam se kao konobar, a u slobodno vrijeme išao na sve moguće audicije za mjuzikle. Uloge sam, na žalost, dobivao uglavnom u dječjim mjuziklima, kao što su “Zekine avanture”, s kojim sam nastupao po New Yorku. Jednom prilikom sam otišao na casting gdje se tražio “crnački glas” i iako sam ja tvrdio da ga imam, nisu mi dopustili da pokažem što znam. Tada sam shvatio da Amerika nije za mene i vratio se u Tursku. No, iskustva koja sam ondje stekao bila su mi iznimno dragocjena – govori Halit Ergenç, koji je također završio Sveučilište Mimar Sinan, ali odsjek za operetu i mjuzikl.

Njegov otac Sait Ergenç također je glumac (uz to još sklada i pjeva) no, za razliku od oca Bergüzar Korel, nije imao ništa protiv da mu sin krene njegovim stopama. Štoviše, bio je nesretan kad je Halit, koji se bojao života u očevoj sjeni, upisao studij brodogradnje.

– Moj slučaj dokazuje istinitost izreke da jabuka ne pada daleko od stabla jer me u jednom trenutku gluma počela neodoljivo privlačiti, toliko da sam joj se ipak odlučio posvetiti – govori Halit Ergenç, dodajući kako nikad nije požalio zbog toga. To više, što je “na poslu” upoznao i ljubav svog života.

Njih dvoje nemaju mnogo zajedničkog vremena, a ono koje im je na raspolaganju, najradije provode sa sinom. – Hobiji su mi fotografiranje, trčanje i vježbanje u teretani, no otkako sam postala majka, malo sam ih zanemarila – kaže Bergüzar Korel, koja je zahvaljujući atraktivnom izgledu i visini od 180 cm zanimljiva i u svijetu mode i ljepote.

Bila je zvijezda reklame za velikog turskog proizvođača sladoleda Ülker Golf, a prije tri godine snimila je reklamu za šampone Pantene. Njezin suprug u slobodno vrijeme najviše voli otići na more i plivati, a televiziju gotovo nikad ne gleda. Zapravo, gleda samo serijal “1001 noć”, a sadržaj budućih epizoda, šali se, ne želi otkriti ni vlastitoj majci.Glavni junaci turske sapunice ‘1001 noć’ pred kamerama ne glume strast: na snimanju serijala su se zaljubili, on je zbog nje ostavio ženu, a ona zaručnika, i unatoč osudama javnosti ostali zajedno – u dobru i u zlu.

Damir Leljak

Linker
05. svibanj 2024 23:12