MACY GRAY

Trnovit put do vrha

-Moj glas je i meni samoj smiješan, zato nikad nisam razmišljala o tome da ću jednog dana postati zvijezda – priznala je Macy Gray (41), američka pjevačica koja 25. svibnja gostuje u dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu. Dobitnica Grammyja i šest nagrada MTV-a, ovih dana u Europi promovira peti studijski album, “The Gray Life”, kojim ponovno pokazuje zašto je jedna od najcjenjenijih američkih r’n’b zvijezda, a njezin uspjeh to je veći jer je na putu prema vrhu nebrojeno puta morala hodati po trnju.

Kao djevojčicu, dok se još zvala Natalie McIntyre, vršnjaci su je zafrkavali govoreći joj da zvuči kao žaba, no već je tada dobro svirala klavir, pokazujući da ima dara za glazbu.

– Jednog dana bit ćeš zvijezda – govorio je Macy Gray, prijatelj njezina očuha, u Cantonu, u američkoj državi Ohio, u kojem je odrastala, a u znak zahvalnosti što je toliko vjerovao u nju, uzela je njegovo ime kad je počela nastupati. No, prvo je pokušala naći svoje mjesto pod suncem kao glumica. Studirala je film na Sveučilištu Južne Californije, na kojem je satove glume slušala s Robom Loweom i Ally Sheedy, a glazba joj je bila samo hobi. Jedan prijatelj nagovorio ju je da mu napiše nekoliko pjesama, a ona je pristala uz uvjet da ih na demosnimkama pjeva netko drugi.

Tek kad se pjevač kojeg je angažirala nije pojavio u studiju, pristala je sama ih otpjevati. Te snimke kolale su među ljubiteljima glazbe u Los Angelesu pa je počela dobivati angažmane u klubovima i privukla pozornost producenta diskografske kuće Atlantic. Potpisala je s njima ugovor i snimila album, no ondje su se predomislili i odbili ga objaviti.

Taj potez nije mogao doći u nezgodnije vrijeme: imala je dvoje djece, kćer Aanisah i sina Tahmela, treće je bilo na putu – sin Cassius, a ona se upravo razvodila od njihovog oca Tracyja Hindsa. Macy Gray se vratila majci u Ohio, želeći odustati od glazbene karijere i postati učiteljica.

No, igrom slučaja njezine snimke čuo je producent Jeff Bloom iz diskografske kuće Epic Records i oduševio se. Uz njegovu pomoć objavila je 1999. debitantski album “On How Life Is”, s kojim je postigla fenomenalni uspjeh i započela karijeru koja traje i danas.

Pjevačica koja na zglobu ima istetovirana imena svoje djece, nije zaboravila koliko joj je bilo teško na početku, pa je 2005. osnovala glazbenu školu “Macy Gray” za pomoć mladim talentima slabijeg imovinskog stanja. među kojima možda jednom otkrije i nekog svojeg nasljednika.

Marijana Marinović

Linker
27. travanj 2024 23:00