PREMINULA U 86. GODINI

Umrla Shirley Temple - odlazak prve dječje zvijezde

Prva dječja zvijezda i najmlađa oskarovka umrla je u 86. godini u svom domu kraj San Francisca okružena obitelji, potvrdio je njezin glasnogovornik za ABC News.

Shirley Temple, rođena 1928. u Kaliforniji bila je zvijezda filmova 30-ih godina prošlog stoljeća u Americi i postala je ikona kao mala zabavljačica koja je uveseljavala naciju tijekom Velike depesije. Glumiti je počela sa samo 3 godine, a s 5 dobila je poseban odnosno počasni mini Oscar za svoju postignuća u filmovima. Neke od najpoznatijih uloga ostvarila je u filmovima Bright Eyes, Heidi, Curly Top…

Sa samo sedam godina, 1936., zarađivala je 50 000 dolara (sadašnjih 800 000), a barmen s Beverly Hillsa napravio je njoj u čast vrlo popularni bezalkoholni koktel. Kako je starila popularnost joj je slabila, a krajem 40-ih napustila je svijet filma sa 44 ostvarene filmske uloge.

Nakon neuspješnog pokušaja povratka u showbusiness 1960-ih počela se baviti politikom kao članica Rebublikanske stranke. Bila je ambasadorica SAD-a u Gani i tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Udavala se dva puta i iza sebe je ostavila troje djece, unuku i dvoje praunučadi.

Linker
20. travanj 2024 07:44