Colourbox
SUNCE JE OPASNO

ZAŠTITITE SE Najčešće pogreške kod nanošenja kreme za sunčanje

Sunčanje je mnogima draga “aktivnost”, no često se zaboravlja na štetnost sunčevih zraka na naše zdravlje i na ubrzano starenje kože i ne pridaje se dovoljno pozornosti zaštiti. Zbog toga vam izdvajamo šest čestih pogrešaka kod nanošenja kreme za sunčanje kako bi bili potpuno spremni za dugo toplo ljeto.

1. Ne nanosite dovoljno

Uvijek nanosite trećinu čaše (ili čašice za žesticu) kreme za sunčanje na tijelo i veličinu novčića na lice (kovanica od 50 lipa). Ako stavite manje to ne znači nužno da ćete izgorjeti na suncu, ali nećete iskoristiti sve dobrobiti koje nosi vaša krema za sunčanje.

2. Preskačete ponovno nanošenje

Nije dovoljno nanijeti zaštitnu kremu samo jedanput. Poželjno je da se ponovno namažete kremom nakon što izađete iz vode, ako ste se pošteno preznojili ili, svakako, ako je prošlo više od dva sata kako ste nanijeli kremu, a cijelo to vrijeme ste boravili na suncu. Isto tako, nemojte se zavaravati – ne postoji “vodootporna” krema za sunčanje.

3. Kupujte pogrešan faktor

SPF označava količinu UVB zraka od kojih ste zaštićeni, a ne količinu UVA zraka, koje su odgovorne za ubrzano starenje kože. Dakle, svejedno probajte izbjegavati izloženost direktnom suncu koliko god možete i na pakiranju potražite riječi “široki spektar” kako biste bili sigurni da štiti i od UVA zraka. Također SPF faktor ne označava koliko krema štiti – SPF 100 ne blokira 100% zraka, već oko 98%, dok će vas SPF 30 zaštititi od 95% zraka. Dakle, dvostruki SPF faktor ne označava istovremeno i dvostruko jaču zaštitu. Mnogi dermatolozi savjetuju da je minimum SPF-a koji se treba koristiti 30, a razlike u zaštiti iznad tog broja stvarno su minimalne.

4. Ne utrljavate sprej

Krema za sunčanje u spreju se mnogo lakše nanosi, no loša strana je to što ćete s njom vjerojatnije zaboraviti određene dijelove i nećete je jednoliko nanijeti. Kako bi to izbjegli, sprejajte određeno područje otprilike 5 sekundi bez prestanka i nakon toga dobro utrljajte.

5. Ne nanosite je ispod odjeće

Bijela majica ima SPF 3, a taj broj pada ako je majica mokra. I zbof toga nemojte zaboraviti nanijeti kremu za sunčanje po cijelom tijelu, bez obzira što će neki dio biti prekriven odjećom ili modnim dodatkom.

6. Zaboravljate na određene dijelove

Najčešće se zaboravlja da krema za sunčanje treba i usnama, kapcima, ušima, tjeme i na gornji dio stopala. Za tjeme postoje sprejevi koji se brzo suše, tako da kosa nije mokra, a za lakšu zaštitu usana i kapaka isprobajte kremu za sunčanje u stiku.

Linker
20. travanj 2024 04:11